Mexicaanse film "Nudo Mixteco" wint MOOOV Filmfestival

Het jaarlijkse festival voor onafhankelijke  en -wereldcinema verliep al voor de tweede keer volledig digitaal.  

MOOOV bestaat sinds 2013 en is een samensmelting van de vroegere festivals Open Doek in Turnhout en Cinema Novo in Brugge. Het is het belangrijkste festival in Vlaanderen voor niet-commerciële, onafhankelijke films uit alle hoeken van de wereld. MOOOV moest het wel zonder publiek in de zalen stellen, al voor het tweede jaar op rij, wegens corona.

Maar ook digitaal kunnen prijzen worden uitgereikt. De prijs van de MOOOV-jury, de Canvas Award, gaat naar de debuutfilm “Nudo Mixteco” van de Mexicaanse regisseuse Ángelez Cruz. Een verhaal over drie mensen die terugkeren naar hun dorp in de hooglanden van de Mexicaanse staat Oaxaca. De film biedt ook een inkijk in de lokale cultuur, die tegelijk beschermt en beperkt.  “Een turbulent verhaal over zelfontdekking, individueel verzet en de dringende kracht van tradities", vindt de MOOOV-jury. "Cruz vangt op meesterlijke wijze de ondervertegenwoordigde stemmen van de Mixteco-gemeenschap en doet dit op de meest empathische manier. Dit verhaal moet door velen worden ontdekt."

Bekijk hier de trailer van "Nudo Mixteco":

De studentenjury van MOOOV bekroonde "Eyimofe (This Is My Desire)" van Arie en Chuko Esiri. Een debuutfilm over migratie zonder migranten. "In Eyimofe worden we op een overtuigende manier meegenomen naar de buitenwijken van Lagos in Nigeria. De filmmakers vertellen twee verhalen, die van Mofe en Rosa, twee individuen die willen emigreren en op zoek zijn naar een beter leven. Het thema van het verhaal bevat een universele lading en is voor iedereen makkelijk herkenbaar, maar de broers Esiri zijn er in geslaagd om dat verhaal op een heel eigen manier weer te geven binnen de context van hun thuisland", volgens de studentenjury die de University of Antwerp Award uitreikte.

De jongerenjury van MOOOV was gewonnen voor "Maternal" van Maura Delpero en de Sembène Award, de prijs voor beste wereldfilm die in België werd uitgebracht, ging naar "Monos" van Alejandro Landes.

Meest gelezen