Zwartgeblakerde toestellen op de afdeling waar brand is uitgebroken.

Al 82 doden en meer dan 100 gewonden na explosie en brand op covidafdeling van ziekenhuis in Irak

Het dodentol na de explosie op de covidafdeling in een ziekenhuis in Bagdad is al opgelopen tot 82. Dat heeft het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Er zijn ook meer dan 100 gewonden. Na de explosie brak brand uit op de afdeling intensieve zorg voor covidpatiënten. Volgens hulpverleners is de explosie het gevolg van onzorgvuldig gebruik van zuurstofflessen.

Op filmpjes op sociale media is te zien hoe brandweerlieden de vlammen proberen te doven op de verdiepingen van het Ibn al-Khatibziekenhuis in het zuidoosten van Bagdad, terwijl een massa patiënten en familieleden het gebouw probeert te ontvluchten.

Volgens een medische bron in het ziekenhuis "bevonden 30 patiënten zich op de afdeling intensieve zorg". Die was gereserveerd voor de meest ernstige gevallen in de hoofdstad Bagdad. Maar het dodental is intussen al opgelopen tot boven de 80, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Er zijn ook meer dan 100 gewonden.

De explosie werd veroorzaakt door een "inbreuk op de veiligheidsvoorschriften bij de opslag van zuurstofflessen", zeggen medische bronnen. Die zuurstofflessen zouden ontploft zijn. Het vuur kon zich nadien snel verspreiden via valse plafonds. Het ziekenhuis had naar verluidt geen blus-installatie.

Een beveiligingscamera heeft het moment van de explosie vastgelegd. Bekijk hier de ruwe beelden (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Vervallen ziekenhuizen

Het aantal COVID-19-gevallen heeft woensdag de kaap van een miljoen overschreden in Irak, een land met 40 miljoen inwoners. Het land kampt al tientallen jaren met een tekort aan medicijnen, artsen en ziekenhuizen.

Door het gebrek aan medisch materiaal om patiënten op te vangen, installeren velen liever thuis een zuurstoftank dan naar vervallen ziekenhuizen te gaan. 

De Iraakse premier heeft al aangekondigd dat de minister van Volksgezondheid voorlopig geschorst is, in afwachting van het onderzoek.

Videospeler inladen...

Meest gelezen