Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Brokstukken van Indonesische duikboot gevonden, geen hoop meer om 53 opvarenden nog levend terug te vinden

Er zijn onderdelen gevonden die vermoedelijk afkomstig zijn van de Indonesische onderzeeër die sinds woensdag vermist is. De kans is zo goed als onbestaand dat de 53 opvarenden levend worden teruggevonden. De duikboot is gezonken, bovendien zou de zuurstofvoorraad aan boord helemaal opgebruikt zijn.

Het contact met de onderzeeër ging woensdag verloren. De KRI Nanggala-402 bevond zich op minder dan honderd kilometer van de kust van Bali, toen het van de radar verdween tijdens een oefening. 

De Indonesische marine schat dat de bemanning maximaal voor 72 uur aan zuurstof aan boord had. Die waren om 2 uur zaterdagochtend lokale tijd afgelopen - vrijdagavond 8 uur voor ons.  Intussen heeft het Indonesische leger meer uitleg gegeven. De stafchef zei dat er brokstukken zijn gevonden van de militaire duikboot. Die wordt nu officieel niet meer beschouwd als "vermist" maar wel als "gezonken". 

Over de toestand van de bemanningsleden weten we niets

stafchef van de Indonesische marine

Een fles olie is gevonden, en een onderdeel dat gemaakt is om torpedo's te beschermen, zei Hadi Tjahjanto, de opperbevelhebber van de Indonesische strijdkrachten. "De voorwerpen die in de buurt van de laatst gekende locatie van de duikboot zijn gevonden, worden verondersteld onderdelen van de duikboot te zijn", zei hij. "Deze voorwerpen zouden nooit uit de duikboot zijn geraakt, tenzij er te veel druk was."

Andere bronnen suggereerden dat de onderzeeër op zo'n 850 meter diepte zou zijn gelokaliseerd. Het leger had het eerder al over een diepte van zes- tot zevenhonderd meter. In elk geval is dat te diep voor Nanggala 402, die de druk van het water op meer dan vijfhonderd meter niet aankan. De onderzeeër is meer dan veertig jaar geleden in Duitsland gebouwd.

De grote diepte én het zuurstofgebrek maken samen dat de Indonesische autoriteiten ervanuit gaan dat alle 53 bemanningsleden overleden zijn. Eén van hen was Harry Setiawan, de bevelhebber van de vloot onderzeeërs van Indonesië. Het land beschikt over in totaal vijf duikboten. Twee van het Type 209 die meer dan veertig jaar geleden werden gebouwd in Duitsland. Eén ervan is dus de Nanggala, die meer dan waarschijnlijk verloren is gegaan. Indonesië beschikt ook nog over drie meer recente duikboten die gebouwd zijn in Zuid-Korea. 

ook een schip voor medische assistentie deed mee aan de reddingsactie, vergeefs
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Het drama van de Koersk

Het drama doet denken aan de ramp met de Russische onderzeeër de Koersk. In augustus 2000 verloren 118 opvarenden het leven, toen de duikboot het begaf bij een oefening om torpedo's af te vuren. Nu is het dus vrijwel zeker dat 53 mensen het leven verloren hebben in de Indonesische onderzeeër KRI Nanggala-402. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 19u":

Videospeler inladen...

Meest gelezen