Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Geschokt dat het al voorbij is": vrijwilligers zien het daglicht na 40 dagen in een grot

Voor een wetenschappelijk onderzoek verbleven 15 Franse vrijwilligers 40 dagen in een grot in de Pyreneeën, zonder besef van tijd. Ze kwamen bleek, vermoeid maar gezond weer tevoorschijn. Sommigen waren verrast dat de 40 dagen er al op zaten. "Nu moeten we ons weer synchroniseren met de wereld", zegt Christian Clot, teamleider van "Deep time".

Met een zonnebril op de neus om niet meteen verblind te raken kwamen de 15 vrijwilligers van het “Deep Time”- experiment buiten. 40 dagen geleden waren ze afgedaald in de Lombrives-grot in de Pyreneeën. Met allerlei spitstechnologie werd hun doen en laten nauwkeurig in de gaten gehouden. Contact met de buitenwereld hadden ze niet.

De bedoeling was om na te gaan of en hoe sterk mensen gedesoriënteerd raken als ze geen besef hebben van tijd. De 15 vrijwilligers hadden geen horloge, telefoon of natuurlijk licht.

Bekijk hieronder het moment waarop de groep weer bovengronds komt, lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

In de grot bedraagt de temperatuur 10,5 graden en is de luchtvochtigheid 100 procent. De deelnemers aan het “Deep Time”-experiment wekten zelf energie op met een trappersysteem en moesten water uit een diepe put zien te halen.

Vooral de vochtigheid viel de deelnemers zwaar, verklaarde Christian Clot, de wetenschapper die de ondergrondse ploeg leidde. Ook de behoefte aan voedsel nam gestaag toe. 

Dacht dat we nog 5, 6 dagen te gaan hadden

En hoe zat het met het tijdsbesef? De meeste vrijwilligers van Deep Time hadden de indruk dat ze veel minder lang dan 40 dagen ondergronds hadden verbleven. “Het was een schok. Ik dacht dat we nog 5 of 6 dagen te gaan hadden,” zei een deelneemster van 29. Iemand anders had een eigen telling van 23 dagen bijgehouden, in plaats van 40.

Opvallend waren ook de verschillende slaappatronen. De ene persoon stond op wanneer de andere net ging slapen. Een bioloog van 29 was blij dat hij zijn dromen beter kon herinneren in de grot dan daarbuiten.

Het slaap- en waakpatroon en ook de andere handelingen van de 15 grotbewoners zijn nauwgezet gevolgd en opgeslagen voor verder wetenschappelijk onderzoek. Gegevens over de cognitieve capaciteit van de deelnemers voor en na het grotverblijf worden vergeleken, om na te gaan hoe het zenuwstelsel verandert in zulke extreme omstandigheden.

 Toch hebben sommige wetenschappers kritiek, bijvoorbeeld omdat er niet gewerkt is met een controlegroep. Voor het experiment ter waarde van 1,2 miljoen euro werkten overheidsdiensten en privépartners samen. 

De 15 "holbewoners" zaten dan wel letterlijk in quarantaine gedurende 40 dagen, maar een mondmasker zo diep onder de grond hoefde niet. Bij het bovenkomen waren de deelnemers wel verrast dat Frankrijk opnieuw in een lockdown zit. Hoe dan ook is het einde van het experiment "heel moeilijk om door te maken. We moeten ons opnieuw synchroniseren met de wereld en tegelijk afscheid nemen van elkaar," zei teamleider Christian Clot.

Meest gelezen