Videospeler inladen...

VS-president Joe Biden noemt moorden op Armeniërs voor het eerst "genocide"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Armeense genocide van 1915 voor het eerst erkend. Biden is de eerste Amerikaanse president die het woord "genocide" gebruikt. Even daarvoor had Biden met zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan gebeld, maar dat neemt niet weg dat Turkije niet blij is. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu laat weten dat hij de verklaring van Biden "volledig verwerpt".

"Het Amerikaanse volk eert alle Armeniërs die omkwamen in de genocide die vandaag 106 jaar geleden begon", zegt president Biden in een verklaring die het Witte Huis heeft gepubliceerd. "Gedurende decennia hebben Armeense immigranten de Verenigde Staten op allerlei manieren verrijkt, maar ze zijn nooit hun tragische geschiedenis vergeten. We eren hun verhaal, we zien hun lijden en we bevestigen de geschiedenis. We doen dit niet om iemand de schuld te geven, maar om ervoor te zorgen dat wat toen is gebeurd niet meer opnieuw gebeurt."

Het Amerikaanse volk eert alle Armeniërs die omkwamen in de genocide die vandaag 106 jaar geleden begon

Amerikaanse president Joe Biden

Vóór hij zijn verklaring publiceerde, heeft Biden getelefoneerd met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De massale moordpartijen op Armeense burgers tijdens het Ottomaanse Rijk hebben het leven gekost aan zo'n 1,5 miljoen mensen. Turkije ontkent steevast dat het hier ging om een genocide: Ankara erkent dat er misdrijven zijn gepleegd, ook door militairen, maar houdt vol dat er geen sprake was van een vooropgezet plan. In Turkije hebben ze het liever over "de Armeense kwestie".

Wij hoeven van niemand lessen over ons eigen verleden te krijgen

Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu

Hoe dan ook is Ankara niet bepaald blij met de verklaring van Biden. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu verwerpt die volledig en heeft het over "een diepe wonde die wordt opengereten" en "het wederzijdse vertrouwen en de wederzijdse vriendschap tussen zijn land en de VS ondermijnt".

"Woorden kunnen de geschiedenis niet veranderen of herschrijven, aldus Çavuşoğlu op Twitter. "Wij hoeven van niemand lessen over ons eigen verleden te krijgen. Politiek opportunisme is het grootste verraad voor vrede en gerechtigheid." Volgens Çavuşoğlu is de verklaring van Biden populistisch.

Lees voort onder de tweet.

Al tijdens de verkiezingscampagne had Biden beloofd dat hij de slachtpartij als volkerenmoord zou erkennen. In 2019 had het Amerikaanse Congres de genocide erkend. 

De regering van oud-president Donald Trump benadrukte toen dat de niet bindende resolutie niets zou veranderen aan de houding van de regering. Trump had het toen over "een van de ernstigste massagruweldaden van de 20e eeuw", maar vermeed het woord "genocide".

Turkije is een NAVO-bondgenoot van de Verenigde Staten en het Westen, maar vaart onder Erdogan wel vaker een eigen koers. De relatie met Washington staat al jaren onder druk, onder meer omdat Erdogan een Russisch antiraketsysteem heeft aangekocht.

In Armenië werd het statement van Biden enthousiast ontvangen, bekijk hieronder de beelden en reacties in het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen