Vuurrood haar en dito temperament: Italiaanse zangeres Milva (81) overleden

De felle roodharige zangeres Milva is op 81-jarige leeftijd overleden. Ze had hits in de jaren 60 en 70 en vertolkte ook liederen van Brel of Theodorakis. Later zong en acteerde ze in verscheidene opera's van Kurt Weill en Bertolt Brecht.

Milva werd geboren als Maria Ilva Biolcati en had ook nog andere aliassen: “La rossa”, de roodharige, of “La pantera di Goro”, de panter van Goro, haar geboortedorp. Ze was een beroemdheid in Italië, maar ook daarbuiten, met name in Spanje en Latijns-Amerika en ook in Duitsland. Ze maakte naar verluidt 173 platen en verkocht er 80 miljoen exemplaren van. 

Volgens de Italiaanse president Sergio Mattarella speelde Milva een hoofdrol in de Italiaanse muziek en was ze gecultiveerd, gevoelig en veelzijdig. Ook de Italiaanse minister van cultuur Dario Franceschini wuift haar postuum lof toe : "Milva was een van de meest intense vertolkers van het Italiaanse lied; haar stem heeft hele generaties emotioneel beroerd.”

Luister hier naar "Canzona" van Milva op het liedjesfestival van Sanremo in 1968:

In de jaren 60 en 70 zong Milva geregeld op het bekende liedjesfestival van Sanremo, maar winnen deed ze niet. Ze vertolkte ook liederen van Jacques Brel, Mikis Theodorakis, Vangelis, Ennio Morricone of werkte samen met bandoneonspeler en componist Astor Piazzolla.

Na haar carrière in het lichte lied was Milva actief als operazangeres in de belangrijkste Europese operahuizen. Ze werkte vaak samen met opera- en theaterregisseur Giorgio Strehler voor enkele producties op tekst van Bertolt Brecht en muziek van Kurt Weill, bijvoorbeeld de “Driestuiversopera”, of met avantgardecomponist Luciano Berio.

Luister hier naar Milva met "Surabaya Johnny" (Kurt Weill/Bertolt Brecht):

Milva speelde in 1987 ook een bijrol in de film "Der Himmel über Berlin" van Wim Wenders. Ze stond bekend om haar vuurrode haar en flamboyante persoonlijkheid. Rood was ook de kleur van haar politieke voorkeur, waar ze vaak uitspraken over deed. Het socialistische lied "Bella Ciao" stond altijd op haar repertoire.

De pers speelde haar vaak uit als rivale van Mina, een andere Italiaanse zangeres en tijdgenote. Maar dat temperde ze zelf. Milva is overleden op haar 81e in Milaan; ze was al jaren ziek.

Meest gelezen