Videospeler inladen...

Minister Wouter Beke ziet het nieuwe normaal dichterbij komen: "Pinksteren wordt kantelmoment"

Einde mei - zo omstreeks Pinksteren - zal de helft van de Vlamingen gevaccineerd zijn. Als alles volgens plan verloopt, tenminste. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) betekent dat ook dat de samenleving stilaan weer normaal kan verlopen. En dan zeker vanaf de tweede helft van de zomer.

Het is een "strak plan" - zo noemt Wouter Beke het zelf. Tegen elf juli, de Vlaamse feestdag én de start van het bouwverlof, moeten alle 18-plussers gevaccineerd zijn. Maar dat betekent niet dat elk perspectief op normaliteit tot dan moet wachten.

Bekijk hier het ontbijtgesprek met Wouter Beke:

Videospeler inladen...

Kantelpunt

Beke ziet in Pinksteren - 23 mei - al een vroeger, belangrijk kantelpunt. Dat zei hij in De Standaard en ook tijdens "De Ochtend" op Radio 1. Op dat ogenblik zijn namelijk alle 65-plussers én mensen met een onderliggende aandoening gevaccineerd.  Het gaat om 2,6 à 2,7 miljoen Vlamingen, en dat is ongeveer de helft van de bevolking ouder dan 18.

Volgens Beke leert het voorbeeld van het buitenland hoe belangrijk dat kantelpunt is. "In het Verenigd Koninkrijk en Isräel zie je een noemenswaardig effect op het aantal ziekenhuisopnames eens je over die drempel van de helft bent."

Beke denkt tegen dan in het nieuwe normaal te komen. "Al moet je daar dan nog twee weken bijtellen, om het vaccin zijn effect te laten hebben." Maar volgens Beke wordt op dat moment veel meer mogelijk voor horeca en ontmoetingen tussen mensen (uiteraard steeds op voorwaarde dat het aantal ziekenhuisopnames inderdaad daalt.)

Festivals?

Elf juli wordt dan de volgende mijlpaal: op dat ogenblik moeten alle 18-plussers gevaccineerd zijn. Tel daar nog twee weken bij om het vaccin volop te laten werken, en dan wordt augustus normaal een nieuwe start. Ook met bijvoorbeeld festivals? "Er moeten inderdaad dingen mogelijk zijn. Maar we moeten voorzichtig blijven. Maar als de mensen zich aan de afspraken houden, kunnen we dat perspectief geven."

Meest gelezen