Alber Elbaz (59) overleden, mode-ontwerper bij Lanvin die veel sterren kleedde

De Israëlier Alber Elbaz stond 14 jaar aan het hoofd van het Franse modemerk Lanvin. Veel actrices klopten bij hem aan voor een feestjurk. Onder hen ook Meryl Streep, toen ze in 2012 een Oscar kreeg voor "The iron lady".

Aan de vooravond van de Oscarnacht raakt het overlijden bekend van mode-ontwerper Alber Elbaz. Hij stierf onverwachts op zijn 59e in Parijs aan de gevolgen van covid-19. Elbaz, van Marokkaans-Joodse afkomst, werkte eerst bij Guy Laroche en Yves Saint-Laurent en daarna 14 jaar voor Lanvin, waar hij creatief directeur was. 

Alber Elbaz blies Lanvin nieuw leven in en werd beroemd met speelse cocktailjurken. In 2015 werd hij er toch aan de deur gezet. Hij maakte ook een kleine collectie voor H&M. In 2019 richtte Elbaz zijn eigen merk AZ Factory op. 

Op de rode loper waren veel filmsterren gekleed in creaties van Alber Elbaz. Meryl Streep bijvoorbeeld toen ze in 2012 in een vloeiende goudlamé jurk haar Oscar voor “The iron lady” in ontvangst nam. Streep vond zijn Lanvin-jurken de enige waarin ze zich "zichzelf voelde". Ook Natalie Portman, Cate Blanchett of Sienna Miller waren fan van de japonnen van Alber Elbaz. Net als zangeres Beyoncé.

Begin dit jaar kwam Albert Elbaz met een eigen lijn van hightech-kleren, onder de noemer AZ Factory, in samenwerking met Nederlandse textielvernieuwers. Hij maakte er een punt van om voor alle maten te werken. Bekijk de video hier:

Meest gelezen