Videospeler inladen...

BEKIJK - Eerste luchtbeelden laten verwoesting zien na brand in Brecht, leger belooft om schade te helpen herstellen 

De eerste luchtbeelden laten zien hoeveel ravage de brand aanrichtte in het militair domein en natuurgebied Groot Schietveld in de Antwerpse gemeente Brecht. Het Belgische leger belooft intussen dat het gaat helpen de natuurschade te herstellen.

Door de brand zijn honderden hectaren heidegebied afgebrand. Dat is vooral een ramp voor de adderpopulatie in het gebied, maar ook de heideplanten zelf zijn zwaar getroffen.

Bekijk hier de eerste luchtbeelden van de schade:

Videospeler inladen...

Volgens het Agentschap Natuur en Bos zal het heidegebied zich enkel kunnen herstellen als het de komende jaren goed beheerd wordt. Het Belgische leger belooft nu om daarbij te helpen.

"Onze samenwerking met Natuur en Bos is al decennia heel constructief. De mooiste natuurgebieden in ons land zijn eigenlijk militaire domeinen, dus wij hebben een engagement tegenover Natuur en Bos om dat ook zo te houden", zei luitenant-generaal en vicestafchef Marc Thys in "De zevende dag".

Bekijk het interview met luitenant-generaal Marc Thys in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Gisteren verontschuldigde het leger zich al voor de brand. "Ik wil mijn spijt uitdrukken voor wat er gebeurd is. Defensie heeft daar laat ons zeggen waarschijnlijk, misschien een brand veroorzaakt", zei luitenant-kolonel Patrick Mestdagh.

Intussen is ook een gerechtelijk onderzoek opgestart naar de oorzaak van de brand. Marc Thys hoopt dat dat onderzoek meer duidelijkheid zal brengen over de exacte oorzaak, want "het type schietoefening dat gepland was, heeft op zich geen brandgevaar", zegt Thys. "Dat zijn totaal inerte munities waarmee geschoten wordt. In principe kunnen die geen brand veroorzaken."

De brand zelf is nu helemaal geblust. Afgelopen nacht bleven nog zo'n 50 brandweerlieden actief op het terrein, nu wordt die capacitieit verminderd, liet de burgemeester van buurgemeente Wuustwezel weten. De brandweer blijft wel nog standby om eventuele rookontwikkeling snel aan te pakken.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen