AFP or licensors

Legendarische Duitse operazangeres Christa Ludwig (93) zwijgt voor altijd

In Wenen is mezzosopraan Christa Ludwig overleden; ze was wereldwijd actief in de opera en wordt beschouwd als een van de grootste zangeressen van de twintigste eeuw. "Een prachtige, diepe, zeer herkenbare stem die nog altijd ontroert," zegt Mark Janssens van Klara.

Christa Ludwig was Duitse van geboorte, maar was bijna 40 jaar verbonden aan de Wiener Staatsoper in Oostenrijk. Ze is ook in Oostenrijk overleden op haar 93e. Ludwig zong op de belangrijkste operascènes van de wereld, van de Scala in Milaan tot de Metropolitan Opera in New York, en op de grote operafestivals van Bayreuth of Salzburg.

Lees verder onder de socialemediaposts:

Christa Ludwig schitterde in vele hoofdrollen, vaak in opera's van Richard Wagner of Richard Strauss, maar ook in "Carmen" van Bizet of "Le Nozze di Figaro" van Mozart.  Ze zong samen met Maria Callas in "Norma" van Bellini en werkte met beroemde dirigenten als Herbert von Karajan, Karl Böhm of Leonard Bernstein. Ludwig was ook een verfijnd vertolkster van liederen van onder meer Mahler, Schumann of Schubert. 

Bekijk hier "Von ewiger Liebe" van Johannes Brahms, met Leonard Bernstein aan de piano:

Einde van een generatie grote zangers

"Het is het einde van een tijdperk," zegt Mark Janssens van Klara over het overlijden van Christa Ludwig. Ze behoorde met Elisabeth Schwarzkopf of Dietrich Fischer-Diskau tot de belangrijke na-oorlogse generatie. "Ze waren grote sterren met wereldwijde bekendheid, dankzij hun concerten en plaatopnames. Ze werkten met de grootste dirigenten samen."

Christa Ludwig werkte keihard voor haar zangcarrière die meer dan vijf decennia omvatte. Mark Janssens herinnert zich haar afscheidstournee in 1994, die haar ook naar De Munt in Brussel bracht. "Haar stem was niet meer zo fris, maar wat was ze innemend en vol karakter. Onvergetelijk."

Donkere, diepe stem

Wat maakte de stem van Christa Ludwig zo bijzonder? "De absolute schoonheid en eigenheid ervan. Je herkent haar stem meteen. Donker, diep, krachtig, met een duidelijke dictie. Haar taal was altijd verstaanbaar." 

Zelf houdt Mark Janssens erg van Ludwigs vertolking van de liederen van Schubert, die ze vertolkte in de jaren 70. "Toen was ze op het hoogtepunt van haar kunnen. Zet die muziek nu op en jonge mensen zullen ontroerd worden, zelfs al hebben ze niets met klassieke muziek."

Christa Ludwig  gaf tot op hoge leeftijd les aan jonge zangers, vaak met veel gevoel voor humor. Bekijk hier beelden van een masterclass aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag in 2014:

Meest gelezen