AFP or licensors

Duizenden Fransen betogen tegen beslissing om man die joodse vrouw vermoordde niet te vervolgen

In verschillende Franse steden hebben duizenden mensen betoogd tegen een beslissing van het gerecht om de dader van de moord op een 65-jarige joodse vrouw niet te vervolgen. De man mishandelde haar en duwde haar vervolgens van een balkon. De rechter heeft geoordeeld dat hij niet toerekeningsvatbaar is.

"Gerechtigheid voor Sarah Halimi" klonk het vanmiddag op de Place du Trocadéro, in de Franse hoofdstad Parijs. Sarah Halimi werd in 2017 in haar appartement mishandeld door haar buurman, die haar daarna van het balkon van haar woning duwde. Hij zou daarbij "Allah Akbar" (God is de grootste, red.) hebben geroepen. 

Het Franse Hof van Cassatie heeft bevestigd dat het ging om een moord met een antisemitisch motief en de dader heeft ook bekend. Toch oordeelt datzelfde Hof dat hij niet vervolgd wordt omdat hij door langdurig druggebruik ontoerekeningsvatbaar is. De man verblijft in een psychiatrische instelling.

Vandaag is het vier jaar geleden dat Sarah Halimi is vermoord. Verschillende organisaties hadden opgeroepen om haar vandaag te herdenken door te protesteren tegen de beslissing van  het gerecht. Op de grootste betoging, in Parijs, waren er meer dan 20.000 deelnemers. Ook voor de Franse ambassade in Israël is vandaag betoogd.

Minister van Justitie Éric Dupond-Moretti heeft het over een "gat in de wetgeving" en heeft al een wetsvoorstel aangekondigd dat moet vermijden dat daders ontoerekeningsvatbaar worden verklaard op basis van langdurig druggebruik.

Meest gelezen