Videospeler inladen...

Steeds meer botox en fillers op steeds jongere leeftijd, plastisch chirurg: "Dunne lijn tussen beauty and beast"

Plastisch chirurg Jan Vermeylen krijgt steeds meer extreme vragen van steeds jongere mensen die een behandeling willen met botox of fillers. Die laatsten worden bijvoorbeeld vaak gebruikt om dikkere lippen te krijgen. In zijn boek "Fillers zijn killers" waarschuwt hij voor een teveel aan zulke behandelingen."Ik ben voorstander van het gebruik van zulke producten, maar ik ben tegen overconsumptie." Dat zei hij vanmorgen in "De zevende dag". 

Een strakkere huid, dikkere lippen, prominentere jukbeenderen... Met die wensen kloppen de laatste jaren steeds meer mensen aan bij de plastisch chirurg. En ook corona heeft een duit in het zakje gedaan. "Wij noemen dat de Zoom-boom," zegt dokter Jan Vermeylen, diensthoofd plastische en reconstructieve chirurgie in het AZ Turnhout. "Door corona zitten mensen veel vaker voor hun laptop. En voor je laptop neem je vaak een slechte positie aan. Je kijkt naar beneden. Dat is nooit goed."

Volgens dokter Vermeylen maken veel mensen zich onterecht zorgen als ze schrikken van hun spiegelbeeld in een videovergadering. "Ik zet die mensen dan voor een grote spiegel. Enkel wanneer het probleem ook te zien is als het hoofd in 90 graden gehouden wordt, kan er wat aan gedaan worden." En dus stuurt dokter Vermeylen soms ook patiënten weg. "Als arts moeten we de patiënt soms beschermen tegen zichzelf."

Bekijk hier het gesprek met dokter Jan Vermeylen in "De zevende dag" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Ik ben voorstander van het gebruik van botox en fillers, maar ik ben tegen overconsumptie," benadrukt dokter Vermeylen. Hij schreef er zelfs een boek over, getiteld "Fillers zijn killers". "Je kan die titel fysisch, maar vooral ook psychisch interpreteren. Die producten kunnen de identiteit van een persoon doen vervagen."

Dokter Vermeylen ziet naar eigen zeggen zeer extreme wensen bij steeds jongere mensen. Dat heeft onder andere te maken met de belangrijke impact van sociale media, zegt hij. "Jonge mensen zien daar dat hun idolen bepaalde ingrepen hebben gedaan. Als influencers, bijvoorbeeld de Kardashians, zoiets doen dan zullen velen hun voorbeeld volgen. Met alle gevolgen van dien. Jonge gezichten hebben zoiets eigenlijk helemaal niet nodig." 

Ik ben op mijn zeventiende begonnen met lipfillers. Dat was toen een trend bij jonge meisjes. Ik heb daar niet veel over nagedacht.

Bicetta Martufi

Nochtans laat de negentienjarige Bicetta Martufi ook regelmatig lipfillers inspuiten. Ze begon ermee toen ze zeventien was. Dat vertelde ze vanmorgen in "De zevende dag". "Ik vond het wel mooi en het was een trend bij jonge meisjes. Ik wilde die wel volgen. Af en toe doe ik het nog eens, om het te onderhouden." Voorlopig houdt ze het wel bij de lipfillers. "Misschien wil ik later als ik ouder ben ook botox gebruiken, maar dat is nog niet voor nu." 

Het is opvallend dat Bicetta er geen geheim van maakt dat ze fillers gebruikt.  Dat zie je wel vaker bij jonge mensen, volgens dokter Vermeylen. "Ze zien dat als een statussymbool. Ze zijn fier dat ze iets hebben laten uitvoeren en het moet duidelijk zichtbaar zijn." Vandaag ligt de leeftijdsgrens om zulke ingrepen te laten uitvoeren op 18 jaar in ons land. Dokter Vermeylen pleit ervoor om die grens omhoog te trekken. "Ik vind 18 jaar oud persoonlijk heel erg jong. Ik denk eerder aan een leeftijdsgrens op 21." 

Beauty of beast?

Het gebruik van botox en fillers is bovendien erg verslavend. Dat merkt ook Bicetta. "Als je het hebt, zie je dat na een tijdje niet meer bij jezelf. Dan wil je het opnieuw laten doen, terwijl het eigenlijk nog niet nodig is." Een kwalijke zaak, vindt dokter Vermeylen. "Sommige mensen willen veel te vlug bij laten spuiten. Men weet gewoon niet meer hoe men eerst was."

Daarom raadt de plastisch chirug aan om zulke producten maar met mate te gebruiken. "In dat geval zijn het zeer goede producten. Maar vanaf het moment dat je begint te overdrijven, dan overschrijd je de dunne lijn tussen beauty en beast."

Meest gelezen