AFP or licensors

België, EU en andere landen beloven hulp aan India: gezondheidszorg bezwijkt door toestroom covidpatiënten 

De Europese Unie gaat India hulp geven om de noodsituatie die er door corona is ontstaan, te bestrijden. Ons land stuurt 9.000 dosissen van het antivirale middel Remdesivir. Ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk beloven hulp. India tekent al enkele dagen op rij records op wat het aantal nieuwe besmettingen en doden betreft. In sommige regio's, zoals in de hoofdstad Delhi, is de situatie in de ziekenhuizen dramatisch.

De Europese Commissie heeft een procedure in werking gesteld om noodhulp te verlenen aan India. Er kan daardoor op korte termijn zuurstof en andere medische hulp geleverd worden, laat Janez Lenarčič, Europees commissaris voor Crisisbeheer, weten.

De situatie in India is verschrikkelijk

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit)

Ons land stuurt 9.000 dosissen van het antivirale middel Remdesivir naar India. Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) is dat goed voor 3 miljoen euro. "De situatie in India is verschrikkelijk. We hebben allemaal de beelden  gezien", zegt Kitir.

India had om die hulp gevraagd. Eerder liet ook de Amerikaanse overheid al weten dat ze India te hulp zal schieten. Het is nog onduidelijk waaruit de Amerikaanse hulp precies zal bestaan. De Amerikaanse regering liet weten zeer bezorgd te zijn over de coronasituatie in India. En ook het Verenigd Koninkrijk maakte bekend dat het 495 zuurstofconcentrators en 140 beademingstoestellen en ook medische teams naar India zal sturen.

Het Aziatische land tekent al verschillende dagen op rij records op wat betreft het aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen. De voorbije 24 uur werden 350.000 nieuwe besmettingen geregistreerd en er zijn al enkele dagen zo'n 2.700 doden. Beide aantallen liggen mogelijk nog hoger.

De stijgende cijfers hebben veel te maken met de nieuwe Indiase variant die rondgaat in het land. "Die variant heeft in een mum van tijd de virusmarkt overspoeld in India", zei viroloog Marc Van Ranst vanochtend in "De zevende dag".

Maar de zogenoemde tweede golf is ook een gevolg van een lossere houding bij de bevolking, vertelde de Indiase arts Hemant Sharma in "De zevende dag". Bij de eerste golf werd een strenge lockdown ingevoerd. Toen de economie daarna weer opengegooid werd, gingen mensen zich ook minder aan de algemene  coronamaatregelen houden.

Het Indiase zorgsysteem kan de snelle toestroom van coronapatiënten echter niet aan. Ziekenhuizen moeten patiënten weigeren omdat ze bedden te kort hebben. In verschillende ziekenhuizen is er ook een groot tekort aan zuurstof. De voorbije dagen gingen dramatische beelden daarvan de wereld rond.

Volgens de officiële cijfers zijn al bijna 200.000 Indiërs overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Al meer dan 16 miljoen mensen werden ziek door het virus. Toch moeten die cijfers in hun context gezien worden: India heeft namelijk een bevolking van 1, 39 miljard inwoners.

Bekijk het gesprek met de Indiase arts Hemant Sharma in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Verschillende landen schieten India te hulp met noodpakketten vol medisch materiaal. Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u":

Videospeler inladen...

Meest gelezen