Archieffoto van de KRI Nanggala-402

Wrak van gezonken Indonesische duikboot teruggevonden, president uit "diep medeleven met families van bemanning"

Voor de kust van het Indonesische eiland Bali is het wrak teruggevonden van de Indonesische duikboot die sinds woensdag was vermist. De 53 opvarenden zijn nu officieel dood verklaard. De Indonesische president heeft zijn medeleven betuigd met de families van de bemanning.

De Indonesische duikboot KRI Nanggala-402 was sinds woensdag vermist. De duikboot verdween van de radar tijdens een torpedo-oefening, op minder dan 100 kilometer van de kust van het eiland Bali.

Gisteren werd bekendgemaakt dat er brokstukken van de onderzeeër zijn gevonden. Het leger beschouwt de Nanggala sindsdien niet meer als "vermist" maar als "gezonken". Intussen is ook het wrak zelf gevonden, aldus Hadi Tjahjanto, de opperbevelhebber van de Indonesische strijdkrachten.

De 53 opvarenden van de duikboot werden al als overleden beschouwd, aangezien ze maar een beperkte hoeveelheid zuurstof aan boord hadden. Opperbevelhebber Hadi Tjahjanto bevestigde vandaag dat alle bemanningsleden dood zijn.

Een man toont foto's van zijn zoon, die aan boord was van de gezonken duikboot.
AFP or licensors

De Indonesische president Joko Widodo heeft zijn medeleven met de families van de 53 opvarenden betuigd. "Alle Indonesiërs tezamen, uiten we onze diepe spijt over deze tragedie, met name tegenover de families van de bemanning van de duikboot." 

Eerder deze week had de Indonesische marine al bekendgemaakt dat de bemanning maximaal 72 uur aan zuurstof aan boord had. Die termijn liep af om 2 uur zaterdagochtend (vrijdagavond 8 uur onze tijd).

De Nanggala is meer dan 40 jaar oud en van Duitse makelij. Het ongeval doet de roep om modernisering van de Indonesische vloot toenemen. Het Indonesische leger heeft op dat vlak al stappen gezet, maar beschikt ook nog steeds over oud materieel. De voorbije jaren vonden verschillende dodelijke incidenten plaats.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" (24/4/2020):

Videospeler inladen...

Meest gelezen