Liveblog - Jambon wil in Vlaanderen sneller kunnen versoepelen als Brussel of Wallonië achterblijft met vaccineren

We moeten de coronamaatregelen in Vlaanderen sneller kunnen versoepelen, als blijkt dat Brussel of Wallonië achteropblijft omdat minder mensen zich daar willen laten vaccineren. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gezegd in "De zevende dag". Op dit moment worden de versoepelingen onder meer gekoppeld aan de vaccinatiegraad in het hele land. Intussen hebben 2,6 miljoen Belgen minstens één prik gekregen, wereldwijd is de kaap van de 1 miljard vaccinaties gerond. Volg het coronanieuws op de voet in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Jambon: "Als de spreidstand verder toeneemt, zullen we beslissingen moeten nemen"

Als het verschil in vaccinatiegraad tussen Vlaanderen en Franstalig België gaandeweg verder toeneemt, zal er gekeken moeten worden of Vlaanderen niet eerder kan versoepelen dan de andere regio’s. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) laten verstaan in “De zevende dag”. 

Wie naar de vaccinatiegraad kijkt, ziet dat in België Vlaanderen voorop loopt. Net geen 30 procent van de volwassenen in Vlaanderen heeft intussen een eerste prik gehad. Wallonië volgt met net geen 29 procent. Maar Brussel lijkt met 22,5 procent achterop te hinken. 

Bekijk hier de vaccinatiedekking in de verschillende regio's en lees eronder verder:

Op een bepaald moment, als Vlaanderen ver genoeg gevorderd zou zijn in de vaccinatiecampagne om te kunnen versoepelen, maar een ander landsdeel zou achterblijven,  denkt Jambon dat hij nog heel moeilijk kan verdedigen dat er in het Overlegcomité voor het hele land op de rem wordt gestaan. 

Omdat nog maar goed een kwart van de bevolking een eerste prik heeft gekregen, is het verschil in absolute aantallen nog te overzien, “maar als naarmate de vaccinatiecampagne vordert, de spreidstand toeneemt, zal dat een element worden waar we beslissingen over zullen moeten nemen”, zegt Jambon. 

Bekijk hier het fragment uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Coronacijfers stagneren, aantal patiënten op intensieve zakt weer onder de 900

Zowel het aantal nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames als overlijdens blijven op eenzelfde (hoog) niveau. Het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg is wel weer onder de 900 gezakt. Dat blijkt vanochtend uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

  • In de week van 15 tot 21 april zijn elke dag gemiddeld 3.622 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is een daling met een procent.
  • Van 18 tot 24 april werden dagelijks gemiddeld 234 covidpatiënten opgenomen in het ziekenhuis, dat is evenveel als in de voorgaande week. Sinds de start van de pandemie zijn 69.034 mensen opgenomen in het ziekenhuis.
  • Momenteel liggen 2.853 COVID-patiënten in het ziekenhuis. Dat is een daling met 2 procent ten opzichte van een week eerder. 
  • Op de afdelingen intensieve zorg liggen nog 875 covidpatiënten, een afname met 5 procent.
  • De positiviteitsratio stijgt licht, naar 9,8 procent. Het reproductiegetal blijft hangen op 0,98. Een cijfer boven 1 wijst erop dat de corona-epidemie aan kracht wint.
  • In de week van 15 tot 21 april vielen gemiddeld elke dag 39 overlijdens te betreuren. Dat zijn er evenveel als een week eerder. Al 23.990 mensen zijn in ons land overleden aan COVID-19.
  • 2.608.673 Belgen hebben ondertussen minstens één dosis van een coronavaccin ontvangen. Dat is goed voor 28,4 procent van de volwassen bevolking. 746.704 mensen kregen ook al een tweede prik, of 8,1 procent van de meerderjarige bevolking.

Te druk op trein met raamregel: honderden reizigers moeten uur wachten

In het station van Hasselt zijn vanavond honderden mensen van de perrons gehaald omdat er niet genoeg plaats was in de trein richting Leuven en de kust. Nog tot middernacht geldt de zogenoemde raamregel, waardoor je allen aan het raam mag zitten in de treinen richting kust. 

De reizigers in Hasselt - vooral studenten die naar Leuven of Brussel wilden sporen - moesten een uur wachten op een volgende trein. 

In Sint-Truiden is de trein nog eens tegengehouden omdat er te veel mensen op zaten. 300 reizigers moesten uitstappen. De trein is met 50 minuten vertraging vertrokken uit Sint-Truiden. De NMBS heeft een extra trein ingezet om iedereen op zijn bestemming te brengen.

Voorstellingen in KVS in Brussel worden testevenement

De voorstellingen die de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel tegen de coronabeperkngen in wilde organiseren, gaan door, maar als testevenement. Dat heeft Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) aangekondigd.

Het publiek zal voor en na de voorstelling getest worden op het coronavirus. Met de testevenementen wil men de luchtkwaliteit bij verschillende zaalbezettingen onderzoeken.

Ook zeevarenden worden prioritair gevaccineerd

Ook zeevarenden zullen prioritair gevaccineerd worden. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid onderling afgesproken. 

Het gaat om mensen die een aantal weken of maanden aan boord moeten blijven van een schip in het buitenland. Zonder vaccin zijn zeelui niet in elke haven welkom. “Met een vaccin bieden we hun zekerheid”, zegt Federaal minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD). 

“Ze zijn vaak maanden weg van thuis en heel wat landen leggen restricties op aan buitenlandse zeevarenden om aan of af te monsteren aan boord van schepen in hun havens. Bovendien zorgen we ervoor dat zij in veilige omstandigheden hun werk kunnen doen. Wat niet evident is in een gesloten gemeenschap aan boord van een schip.” 

Eerder was al duidelijk dat Belgische Olympiërs, paralympiërs, de operationele eenheden bij de politie, gevangenispersoneel en zwangere vrouwen in een eerdere fase een vaccin zouden krijgen.

Waalse horecazaken heropenen terrassen dan toch niet op 1 mei

De horeca-uitbaters die aangesloten zijn bij het Collectif Wallonie Horeca zullen hun terrassen dan toch niet heropenen op 1 mei, zoals ze eerder hadden aangekondigd. Dat heeft woordvoerster Valérie Migliore gezegd tijdens "C'est pas tous les jours dimanche" op RTL-TVi. Het Overlegcomité besliste vrijdag dat de terrassen op 8 mei opnieuw open kunnen gaan.

"1 mei, dat was vooral een symbolische actie", zei Migliore, die moest toegeven dat haar oproep meer reacties heeft uitgelokt dan ze had gehoopt. "We kennen veel restaurateurs die bereid waren te heropenen. Maar je moet ook toegeven dat de regering het zwaar geschut heeft bovengehaald", verwees ze naar mogelijke boetes en opschorting van het overbruggingsrecht.

"Jammer van de bubbels, maar wel ontzettend blij dat we opnieuw op kamp mogen"

De jeugdbewegingen weten nu al dat ze deze zomer op kamp kunnen, in afgescheiden groepen van maximaal 50 jongeren, de leiding niet meegeteld. De beslissing is veel vroeger genomen dan vorig jaar, en dat geeft alle vertrouwen om aan de voorbereidingen te beginnen. De bubbels van 50 leden vergt wel wat organisatietalent.

Bekijk hier de journaalreportage vanuit Boutersem:

Videospeler inladen...

Agent gisteravond lichtgewond bij incident met jongeren op Antwerpse Scheldekaaien

Op de Scheldekaaien in Antwerpen is het gisteravond tot een opstootje gekomen tussen een groep jongeren en de politie. Een agent is daarbij licht gewond geraakt. Twee personen werden opgepakt.

Het was druk op de Scheldekaaien en de coronamaatregelen werden daarbij niet altijd nageleefd. Toen de politie een groep jongeren vroeg om te vertrekken, viel dat niet in goede aarde. 

Enkele jongeren bekogelden de agenten met flessen. Die riepen versterking in, waarna verschillende patrouilles ter plaatse kwamen. Agenten moesten pepperspray en hun wapenstok inzetten.

Twee amokmakers werden opgepakt. Rond 22.30 uur was het incident voorbij.

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal" van 25 april:

Videospeler inladen...

Eén op de drie bedrijven volgt coronaregels niet, telewerken wel beter gerespecteerd

Eén op de drie ondernemingen overtreedt de coronamaatregelen. Dat blijkt uit controles door federale inspectiediensten bij enkele duizenden bedrijven tijdens de paasvakantie. De cijfers staan in de krant De Zondag. De coronamaatregelen op de werkvloer zoals afstand houden en handhygiëne, worden dus vaak niet goed nageleefd. “Misschien is de aandacht wat verslapt”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

Telewerk

Maar opvallend: het telewerken wordt nú wel goed opgevolgd. Maar 3,4 procent van de gecontroleerde bedrijven was in overtreding. “Er zijn natuurlijk veel bedrijven waar mensen niet kunnen telewerken”, zegt Crevits. 

“Bij bedrijven waar fysieke arbeid nodig is of die essentiële functies uitvoeren, is het vaak niet mogelijk. Dus vandaar dat je een beetje een vertekend beeld krijgt in de samenleving. Maar over het algemeen zie je dat de campagnes om het thuiswerken na te leven, effect hebben want het aantal overtredingen is beperkt.”

Professor Van Damme: "We willen allemaal versoepelen, daarom vaccins optimaal gebruiken"

Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de Universiteit van Antwerpen en lid van de Taskforce Vaccinatie heeft in “De ochtend” op Radio 1 nog een toelichting gegeven bij de beslissingen om de leeftijdsgrens voor het AstraZeneca-vaccin te laten zakken tot 41 jaar en het vaccin van Johnson & Johnson om alle leeftijden te vaccineren. 

Bij die keuzes, zo zegt Van Damme, is rekening gehouden met de adviezen van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en de ervaringen van de Verenigde Staten (met Johnson & Johnson) en het Verenigd Koninkrijk (met AstraZeneca).

Daarnaast is er ook gekeken hoe de beschikbare vaccins zo goed mogelijk gebruikt kunnen worden in de gegeven omstandigheden. Door de beslissingen van gisteren, zegt Van Damme, kan de vaccinatiecampagne in België snelheid blijven halen.

Als we zouden vertragen door de vaccins niet optimaal te gebruiken, gaan we nog langer de maatregelen moeten toepassen.
Vaccinoloog Pierre Van Damme

Want “we willen allemaal versoepelen, dat zit in de mens en is ook logisch na een jaar leven met maatregelen”. “Als we dan zouden vertragen door de vaccins niet optimaal te gebruiken, gaan we nog langer de maatregelen moeten toepassen en zeker minder impact hebben op de epidemische cijfers. Dus dan moeten we logisch zijn en de vaccins gebruiken die we nu hebben.”

Van Damme merkt op dat we in de periode mei-juni voor 50 procent afhankelijk zullen zijn van de vaccinleveringen van AstraZeneca en Johnson & Johnson. De komende maanden zal die laatste fabrikant 1,4 miljoen doses leveren en van dat vaccin is slechts één dosis nodig. “Dus dit is wel heel belangrijk voor het vaccinatieprogramma in het land.”

Lees hier meer over de beslissingen over de vaccins:

Meest gelezen