Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Regisseur Chloé Zhao schrijft Oscargeschiedenis met "Nomadland", Belgische coproductie "Sound of metal" wint 2 Oscars

De film "Nomadland" is de grote winnaar geworden van de Oscars. De belangrijkste filmprijzen ter wereld werden vannacht voor de 93e keer uitgereikt in Los Angeles. "Nomadland" won de prijs voor beste film, beste regie en beste actrice. De Chinees-Amerikaanse regisseur Chloé Zhao mag zich de eerste vrouw van Aziatische origine noemen die de prijs voor beste regisseur wint en ze is de tweede vrouw ooit. De Belgisch-Amerikaanse productie "Sound of metal" kaapte 2 Oscars weg. 

De Oscarceremonie werd twee maanden uitgesteld wegens de coronapandemie. De awards werden uitzonderlijk uitgereikt in Union Station, het treinstation in Los Angeles, ook bekend als filmdecor. Er werd ook doorgeschakeld naar het Dolby Theatre in Los Angeles waar traditioneel de Oscarshow plaatsvindt en naar andere plaatsen in de wereld waar de genomineerden de show op een coronaveilige manier konden volgen. Het werd een intieme ceremonie, waarop enkel de genomineerden en hun gasten uitgenodigd waren. 

"Nomadland" was met drie Oscars de grote winnaar. De film gaat over Amerikaanse arbeiders die als hedendaagse nomaden door het land zwerven op zoek naar een nieuwe job. Regisseur Chloé Zhao werkt in de film met professionele en niet-professionele acteurs. Ze bedankte enkele echte nomaden die in de film meespelen, zoals Bob, Linda en Swankie. "Bedankt om ons de kracht van veerkracht en hoop te leren kennen en ons eraan te herinneren hoe echte goedheid eruitziet", zei ze. 

Bekijk hier een fragment uit "Nomadland":

Videospeler inladen...

Chloé Zhao schrijft Oscargeschiedenis. Ze is de eerste vrouw van Aziatische origine die de Oscar voor beste regisseur wint en de tweede vrouw ooit. In 2010 won Kathryn Bigelow als eerste vrouw die prijs. Dit jaar waren er voor het eerst twee vrouwelijke regisseur genomineerd. Emerald Fennell, die kans maakte met haar film "Promising young woman", moest zich tevreden stellen met de Oscar voor beste scenario. 

Frances McDormand won haar derde Oscar voor beste actrice voor haar rol in "Nomadland". Ze won ook samen met Chloé Zhao de prijs voor beste film. Ze riep iedereen op om de Oscargenomineerde films in de cinema te gaan bekijken. Ze sloot haar dankwoord af met het gehuil van een wolf. Daarmee verwees ze naar een onlangs overleden collega die meewerkte aan de film. 

Bekijk hier het dankwoord van Chloé Zhao en Frances McDormand als ze de Oscar voor beste film winnen:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

De Britse acteur Anthony Hopkins kreeg de award voor beste acteur voor het Brits-Franse drama "The father". In de film speelt hij een dementerende man die weigert een verpleegster in huis te halen. Het is zijn tweede Oscar. Met zijn 83 jaar is hij de oudste Oscarwinnaar ooit. Hopkins kon wegens zijn leeftijd de ceremonie niet bijwonen. Hij kon ook niet afzakken naar een van de locaties in Dublin of Londen, waardoor hij geen dankwoord kon uitspreken.

Beluister hier het gesprek over de Oscaruitreiking met collega Joris Vergeyle in "De ochtend" op Radio 1 en lees daarna verder:

Twee Oscars voor Belgische coproductie

De Belgisch-Amerikaanse productie "Sound of metal" maakte kans op zes Oscars en kon er twee verzilveren, die voor beste geluid en beste montage. De film gaat over een ex-verslaafde drummer die zijn gehoor verliest. Bert Hamelinck, de Belgische producer van "Sound of metal", kon de Oscar voor beste film winnen, maar moest Chloé Zhao laten voorgaan.

Bekijk hier de trailer van "Sound of metal":

Vinterberg eert overleden dochter

Acteurs Johan Heldenberg (die meespeelt in de Bosnische film "Quo vadis, Aïda") en Koen De Bouw (die meespeelt in de Tunesische film "The man who sold his skin") grepen naast de Oscar voor beste internationale film. Die award ging zoals verwacht naar "Drunk" ("Another round") van de Deense regisseur Thomas Vinterberg. 

In een emotionele speech droeg Vinterberg de Oscar op aan zijn dochter. Zij overleed in een auto-ongeval, terwijl hij de film aan het maken was. "Deze film is een monument voor haar. Ida, dit is een mirakel en jij maakt er deel vanuit. Deze is voor jou", zei hij.

Bekijk hier een fragment van de speech van Thomas Vinterberg:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Een van de grote favorieten van de avond was "Mank" met 10 nominaties. De film kon slechts twee prijzen verzilveren in kleinere categorieën: productieontwerp en cinematografie

In de vier acteurscategorieën waren een recordaantal gekleurde acteurs en actrices genomineerd: Viola Davis, Chadwick Boseman, Riz Ahmed, Steven Yeun, Yuh-Jung Youn, Andra Day, LaKeith Stanfield, Daniel Kaluuya en Leslie Odom Jr. Enkel Daniel Kaluuya en Yuh-Jung Youn konden hun nominatie verzilveren, respectievelijk als acteur en actrice in een bijrol. 

Yuh-Jung Youn is de eerste Koreaanse actrice die een Oscar wint. Ze speelde in tal van Zuid-Koreaanse films en krijgt nu ook internationaal erkenning voor haar rol in "Minari". Daniel Kaluuya wordt bekroond voor zijn rol in "Judas and the Black Messiah", waarin hij een van de leiders van de Black Panther Partij speelt. De overleden acteur Chadwick Boseman was favoriet in de categorie beste acteur. Volgens critici speelde hij zijn beste rol ooit in de film "Ma Rainey's black bottom", maar hij kon niet op tegen ouderdomsdeken Anthony Hopkins. "Ma Rainey's black bottom" wist wel nog 2 Oscar te verzilveren, die voor beste haar & make-up en beste kostuumdesign.

(Onder de foto vind je alle winnaars en genomineerden)

Oscarwinnaars Yuh-Jung Yoon en Daniel Kaluuya
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Alle winnaars op een rijtje:

HERBELUISTER hier de samenvatting van VRT NWS-cultuurjournalist Joris Vergeyle over de Oscars in "De ochtend":

2017 Invision

Meest gelezen