Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Wie heeft luxueuze herinrichting appartement van Britse premier Boris Johnson betaald? Oppositie eist onderzoek

De renovatie van het appartement van premier Boris Johnson in Downing Street doet ook figuurlijk stof opwaaien. Want wie heeft ervoor betaald? Premier Johnson zelf, of heeft hij het geld van een mysterieuze schenker gekregen zonder dat openbaar te maken? Daarover is een politieke rel aan de gang. Dat de vorig jaar ontslagen topadviseur Dominic Cummings de onthullingen naar buiten brengt, maakt het alleen maar spannender. 

Politieke intriges dezer dagen in het hart van het Britse politieke machtscentrum. Waarnemers denken dat Dominic Cummings, de gewezen topadviseur van Boris Johnson, wraak neemt op zijn vroegere baas door naar buiten te komen met mogelijk onfrisse praktijken van de Britse premier. Een koningsdrama naar de beste Britse traditie? 

Renovatie Downing Street, de feiten

Boris Johnson woont met zijn partner Carrie Symonds en hun kind in de flat van Downing Street 10, in Londen. Officieel toch, want eigenlijk wonen ze in de flat boven Downing Street 11. Die zou namelijk groter zijn dan die boven de ambtswoning in nummer 10. Ook zijn voorganger zou dat al hebben gedaan. 

Het is dus het appartement van nummer 11 dat vorig jaar luxueus is gerenoveerd. Hoeveel dat precies heeft gekost, is niet duidelijk. In elk geval veel meer dan de jaarlijkse toelage van 30.000 pond. 

Wie heeft voor die extraatjes betaald? Boris Johnson zelf? Of was het een schenking van een of meerdere donateurs van de Tory Party, de conservatieve partij van de premier? Dat wordt namelijk gesuggereerd. Het zou ook illegaal kunnen zijn, zeker als Boris Johnson er niet tijdig aangifte van heeft gedaan.

Ik heb hem gezegd dat in dat kader een schenking aanvaarden onethisch zou zijn, een beetje gek en mogelijk illegaal 

Voormalig adviseur Dominic Cummings in zijn blog

Dat de Labour-oppositie wil dat de regering het komt uitleggen in het parlement en bovendien een onafhankelijk onderzoek vraagt, is op zich misschien niet zo verwonderlijk. Al geeft het toch ook aan dat het een ernstig incident is, en geen akkefietje. 

Dat bovendien een minister het nodig vindt om haar baas te verdedigen, wijst erop dat de zaak ook in regeringskringen ernstig wordt genomen. Want minister voor Internationale Handel Liz Truss zei namelijk aan de BBC dat Johnson zélf voor de renovatie heeft betaald en dat alles volgens de regels is aangegeven. Maar op de vraag waar het geld dan vandaan kwam - en of er eventueel sprake is van een schenking - wilde of kon ze niet antwoorden. 

Alles is volledig aangegeven 

Liz Truss, minister voor internationale handel
Boris Johnson en zijn adviseur Dominic Cummings in betere tijden
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Is Dominic Cummings op oorlogspad?

Het verhaal van het appartement is niet de eerste recente onthulling. Het past in een reeks dingen die nu naar boven komen. Eén daarvan maakte de BBC onlangs openbaar. 

Boris Johnson zou namelijk persoonlijk in tekstberichten hebben laten weten dat hij de "problemen met de belastingen" van de Britse ondernemer James Dyson "wel zou regelen". Dat was toen hij Sir Dyson wilde overhalen om naar Groot-Brittannië terug te keren om er beademingstoestellen te bouwen die dringend nodig waren door de covidpandemie. De Britse premier reageerde door te verwijzen naar wat hij wilde bereiken. Over het hoe zweeg hij.  

Ik ga me niet verontschuldigen omdat ik hemel en aarde bewoog om  beademingstoestellen te krijgen

Brits premier Boris Johnson

Hoewel de Britse omroep BBC ermee naar buiten kwam, werd vermoed dat Dominic Cummings ook van dat verhaal wel eens de bron zou kunnen zijn, iets wat door de voormalige adviseur zélf in zijn blog overigens formeel wordt ontkend. In elk geval, de mogelijke wraak van Cummings tegen zijn voormalige baas blijft voor headlines zorgen in de Britse pers.  

Er gaan zelfs geruchten dat Cummings een aanval zou voorbereiden op Johnson en zijn regering over de manier waarop de covidepidemie is aangepakt.  Of daar iets van waar is, moet nog blijken. 

Maar feit is wel dat de allereerste blog van Cummings sinds hij in november vorig jaar moest opstappen, over Boris Johnson gaat en over de onthullingen die de ronde doen. Officieel schrijft Cummings dat hij er niets mee te maken heeft, maar intussen geeft hij wel wat extra kader en munitie aan de tegenstanders van Johnson. Cliché, maar wordt ongetwijfeld vervolgd.

Dominic Cummings is niet zomaar iemand, hij was de architect van de brexitcampagne en de rechterhand van Boris Johnson. Als zo iemand kwade bedoelingen heeft, dan kan Johnson maar beter op zijn hoede zijn. 

vertrek van Cummings uit Dowing Street 10, november 2020

Meest gelezen