Zeldzame griel lokt tientallen vogelspotters naar Viersels Gebroekt

Heel wat vogelspotters trokken vandaag speciaal naar het jaagpad naast het Netekanaal in Zandhoven. Er was een griel gespot in het Viersels Gebroekt. Die vogel wordt maar enkele keren per jaar in ons land opgemerkt. In de provincie Antwerpen werd er de voorbije tien jaar maar drie keer melding van gemaakt. "Ik heb die al in Spanje en Portugal gezien, maar nog nooit hier. Onlangs zat er ook wel één in het Turnhouts Vennengebied."

In de buurt van het Viersels Gebroekt kwamen vandaag heel wat vogelliefhebbers langs. Er was een griel gespot en dat is een vogel die maar heel zelden in ons land te zien is. "Vroeger werd die al eens meer gezien, maar als de biotoop (het woongebied, red.) verdwijnt, dan vertrekken de dieren ook", legt Luc Damen uit. Hij was eerder toevallig hier: "Wij kwamen toevallig op verkenning en we krijgen er de waarneming van het jaar bij!"

Wij kwamen toevallig op verkenning en we krijgen er de waarneming van het jaar bij!

Luc Damen, vogelliefhebber

Andere vogelspotters kwamen bewust naar hier: "Ik kreeg telefoon van mijn zoon vanmorgen en dan kom je natuurlijk af. Een griel zie je niet elke dag en zeker niet in eigen land."

(Lees voort onder deze archieffoto van een griel.)

De vogelliefhebbers weten dan ook al snel, waar er bijzonderheden te zien zijn, zegt Luc: "Je hebt waarnemingen.be, Belgian Bird Alert en zulke zaken. Dus met de moderne communicatiemedia wordt onder de vogelkijkers heel snel verspreid waar er iets te zien is."

Dat er intussen achter hen wielerliefhebbers voorbij racen, vinden ze geen probleem: "Daar heeft die vogel geen last van." Dat beaamt ook een andere vogelliefhebber: "Fietsers zijn geen probleem hier. Je moet er wel niet naartoe wandelen. En zeker niet met honden."

Turnhouts Vennengebied

Als je een zeldzame vogel wil zien, dan tellen ook alle minuten, gaat Luc voort: "Het is niet gezegd dat die hier morgen nog gaat zitten. Het is dus een moment waarvan je moet genieten. Onlangs is er ook een gezien in het Turnhouts Vennengebied, maar die was na enkele uren weer weg. Het is inderdaad niet uitgesloten dat het dezelfde is. Het is echt een uitzonderlijke gast hier in ons land. Geen idee hoe die hier geraakt is en waar hij naartoe gaat."

Meest gelezen