mil.be

12 dagen militaire oefeningen in Oost- en West-Vlaanderen: “Soms met geënsceneerde incidenten”

Militairen van het Belgisch leger zullen 12 dagen lang doorheen de provincies Oost- en West-Vlaanderen rijden. Elk jaar houdt Defensie zulke oefeningen, maar door corona kon het vorig jaar niet plaatsvinden. “Dit jaar gaat het wel door, maar we zullen al het contact met burgers vermijden”, zegt luitenant-kolonel Gunther Godefridis.

Als je in Oost- of West-Vlaanderen woont, kunnen er de komende dagen soldaten door je straat rijden. Tijdens een periode van 12 dagen is het mogelijk dat mensen er militaire patrouilles zien opduiken, vliegtuigen laag zien vliegen of munitie horen ontploffen. “Mensen moeten geen schrik hebben, het gaat om een oefening”, sust luitenant-kolonel Gunther Godefridis.

Zo zien mensen eens hoe wij te werk gaan

Gunther Godefridis, luitenant-kolonel bij het Belgisch leger

Het gaat om een jaarlijkse oefening van de gemotoriseerde brigade van het Belgisch leger. In 2019 werd een oefenreeks opgestart, in samenwerking met het Franse leger, in de provincies Luxemburg, Namen en Henegouwen. “Het is de bedoeling dat de oefeningen, doorheen de jaren, eens in alle provincies plaats kunnen vinden. Dit jaar zijn Oost- en West-Vlaanderen aan de beurt.”

De militaire patrouilles zijn ook een kans om de bevolking te tonen wat ze doen, vertelt de luitenant-kolonel. “Zo zien mensen ook eens hoe we te werk gaan en waarvoor we staan. Op die manier kunnen we jonge mensen misschien ook warm maken voor een job bij defensie.”

Rekening houden met corona

De oefeningen zijn zo opgebouwd dat de impact op het normaal dagelijks functioneren minimaal zal zijn. “Maar we zullen wel degelijk dag en nacht aanwezig zijn in het straatbeeld. Doorheen de provincies zullen er patrouilles met voertuigen plaatsvinden, soms met geënsceneerde incidenten. Ook zullen er een aantal militaire activiteiten plaatsvinden in de regio van Deurle, meer specifiek rond de Leie.”

Door corona kon de oefening vorig jaar niet doorgaan. Nu weer wel, maar met veel voorzorgsmaatregelen en in kleine groepen. “Dat doen we om het bubbelprincipe te kunnen naleven. We werken met sneltesten, en elk contact met burgers zal vermeden worden.  Ook zal er bij elk incident een corona-coördinator aanwezig zijn.”

Beluister het volledig interview hier: 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen