Belgische Oscarwinnaar Bert Hamelinck: "Ik ben er nog altijd niet goed van"

Bert Hamelinck, de Belgische producer van "Sound of metal", reageert uitgelaten dat de film twee van de zes Oscarnominaties kon verzilveren. "Het was fantastisch. Ik ben er nog altijd niet goed van. Het was een ongelofelijk fijne ervaring", reageert hij in "De ochtend" op Radio 1 en bij "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen. "Zeker voor Vlamingen een unieke ervaring."

"Sound of metal" vertelt het verhaal van een ex-verslaafde drummer van een metalband die op korte tijd zijn gehoor verliest. De film is een Belgisch-Amerikaanse productie van het Mechelse productiehuis Caviar, onder meer bekend van tv-series als "Tabula Rasa". De film was genomineerd voor zes Oscars.

De film haalde twee Oscars binnen: beste montage en beste geluid. Vooral die laatste is voor Hamelinck een mooi compliment, want geluid speelt een essentiële rol in de film. "Alles wordt verteld met geluid en hoe het hoofdpersonage de wereld beleeft voor en na het hoorverlies", zegt Hamelinck. "Er is heel hard gewerkt om het innerlijke geluid goed op film te kunnen vastleggen en dat is nu beloond."

"5 procent verdienste beste film"

De film was ook genomineerd in de categorie voor beste film, maar moest "Nomadland" van Chloé Zhao laten voorgaan. Volgens Hamelinck is ook dat een beetje zijn verdienste. "Toch 5 procent", zegt hij lachend. De vorige film van Zhao werd door Caviar geproduceerd. Volgens Hamelinck heeft ze "Nomadland" kunnen regisseren dankzij die Caviar-productie.

Het is de mooiste afronding die we ons hadden kunnen voorstellen

De Oscarceremonie werd dit jaar in besloten kring gehouden door de coronapandemie. Als producent van de film, mocht Hamelinck toch aanwezig zijn. "Het was een ongelofelijk fijne ervaring, zeker voor Vlamingen een unieke ervaring", zegt hij daarover. "Het was heel covidproof. Niemand mocht te dicht bij elkaar en tijdens de reclameblokken moest je een mondmasker dragen."

Er is ook een kleine afterparty gepland. "Kleiner dan anders en ook covid-proof", legt hij uit. "Er gaan maximaal 30 aanwezigen zijn en het mag ook maar anderhalf uur duren." Volgens Hamelinck gaat het vooral met mensen zijn die samen met hem aan "Sound of metal" hebben gewerkt. "Heel fijn om na drie jaar werken dat mooi te kunnen afronden. Het is de mooiste afronding die we ons hadden kunnen voorstellen."

Beluister het gesprek uit "De ochtend" op Radio 1:

Beluister het gesprek bij Radio 2 Antwerpen:

Meest gelezen