Bestsellerauteur Lale Gül bedreigd: “Het heeft geen zin om bibberend van angst op je bed te blijven zitten”

In haar debuut “Ik ga leven” breekt de Nederlandse schrijfster Lale Gül radicaal met de streng-islamitische opvoeding die ze van haar Turkse ouders kreeg. Het boek werd meteen een bestseller, maar daar zat ook een keerzijde aan. Haar familie zette haar aan de deur, en ze ontving verschillende doodsbedreigingen, vertelt ze in ”De afspraak” op Canvas.

Lale Gül (23) debuteerde onlangs in Nederland als schrijfster. In het autobiografische “Ik ga leven” laat ze geen spaander heel van haar streng-islamitische opvoeding en de zeden en gewoonten van haar familie. Gül wil vrij en vrank leven. Dat kwam haar niet alleen op felle kritiek, maar ook op doodsbedreigingen te staan.  

Bekijk hieronder het gesprek met bestsellerauteur Lale Gül in "De afspraak" op Canvas, en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Doodsbedreigingen

Die  doodsbedreigingen kwamen onder meer van een 15-jarige Belg die lid was van Sharia4Belgium. Hij stuurde haar foto’s van geweren, en een filmpje waarop leden van IS een strijdlied zingen over het kalifaat. Er is ook een 19-jarige Nederlander uit Noord-Brabant opgepakt. Die zaak komt binnenkort voor de rechter. 

“In het begin durfde ik niet meer naar buiten” vertelt Lale Gül in “De afspraak” op Canvas: “Nu durf ik wel wat meer, ik doe nu wel mijn boodschappen, maar ik pas wel een beetje op. Want ik word overal herkend, ik ben mijn anonimiteit kwijt.”

“Je moet het hoofd wel koel houden. Het heeft geen zin om de hele dag met knikkende knieën bibberend van angst op je bed te blijven zitten. Waarschijnlijk zijn het gewoon gekke pubers op een zolderkamer. Misschien valt het wel mee, maar ik kan heel slecht beoordelen hoe serieus ik dat moet nemen.”

Intolerant

Lale Gül is geboren in Nederland. Ze is de oudste van drie, haar ouders zijn Turks en streng gelovig. Het gezin woont in Amsterdam-West, een wijk die Gül vergelijkt met Molenbeek en omschrijft als overwegend islamitisch, waar nauwelijks autochtone Nederlanders wonen.

“Een groot deel van de bewoners daar is devoot”, zegt Gül, “en intolerant voor boeken als de mijne.” Van haar streng gelovige ouders moest Lale een hoofddoek dragen, maar dat niet alleen, vertelt ze: “Ik mocht geen vriendje hebben voor het huwelijk, ik mocht niet ongehuwd samenwonen, en al helemaal niet met iemand die geen moslim is. En in mijn geval was het een niet-moslim Nederlandse jongen."

"Ik mocht me niet kleden zoals ik wilde, ik mocht niet uitgaan, naar feestjes gaan. Ik mocht niet op vakantie, ik mocht niet in mijn bikini op het strand liggen… Veel regeltjes waar ik me aan moest houden. En de jongens niet, terwijl de regels eigenlijk voor iedereen gelden.”

Wij-zij denken

Ze moest in het weekend en in de vakanties ook naar de koranschool, een school van de Turkse organisatie Milli Görüs, vertelt Lale: “Die zijn erg voor Erdogan (de president van Turkije, nvdr). Dus dan leerde je ook: kritische journalisten moeten in de gevangenis. En vrijheid van meningsuiting, daar hadden ze niet echt veel mee, zeg maar. En mensen die cartoons van Mohamed maken, die moeten gearresteerd worden."

"Je leerde er ook het wij-zij denken: wij als moslimgemeenschap worden constant aangevallen door mensen die niet van onze religie zijn. En Israël is heel slecht, en ongelovigen zijn heel slecht. Ja, dat soort dingen.”

Afrekening

Lale heeft geprobeerd om hierover met haar ouders een discussie aan te gaan, maar dat kon niet baten. Een paar weken geleden kwam er zelfs een politicus haar zaak thuis bepleiten, maar ook dat hielp niet. Lale Gül geeft ruiterlijk toe dat haar boek een soort afrekening is. Ze heeft het verhaal dan wel verteld met gefingeerde namen, maar dat zette niet veel zoden aan de dijk. 

Het hielp ook niet echt dat ze geprezen werd door de uiterst rechtse politicus Geert Wilders van de Nederlandse partij PVV. Toen werd de hele buurt waar ze woonde erg boos, zeker nadat hierover ook melding gemaakt werd in de Turkse media. Een tijdje na de publicatie van haar boek hebben haar ouders haar uit hun huis gezet. 

Lale Gül is al een tweede boek aan het schrijven. Het wordt een vervolg op het eerste en zal onder meer gaan over wat ze nu allemaal meemaakt. 

Meest gelezen