www.moordstrookje.be

Bestuurders vechten snelheidsboetes aan in tijdelijke zone 30 voor paddentrek; burgemeester houdt been stijf

In Zemst is er onvrede over flitscontroles en de bijhorende snelheidsboetes op een plaats waar tijdelijk een snelheidsbeperking tot 30 kilometer per uur gold voor de paddenovertrek. De controles gebeurden buiten de aangegeven periode op de verkeersborden en dus zijn ze onterecht, zeggen sommige bestuurders die een boete kregen. 

In Zemst wordt elk jaar een paddenoverzetactie gehouden. Vrijwilligers helpen de diertjes dan bij het oversteken van enkele straten. Om de padden en de vrijwilligers te beschermen gold er ook een tijdelijk verkeersreglement. Dat legde in enkele straten, binnen een bepaalde tijdsperiode, een lokale snelheidsbeperking op tot 30 kilometer per uur.

"Ondanks het aflopen van de tijdelijke politievordening werden er op 6 en 8 april op de Zemstsesteenweg in de richting van Hofstade politiecontroles gehouden", schrijft inwoner Bart Noëth op zijn blog. "Men controleerde een maximumsnelheid van 30 waar normaal gezien een maximale snelheid van 70 is toegestaan. Persoonlijk heb ik ook een boete ontvangen: ik reed 51. Aangezien de hoge en – mijn inziens – buitensporige boete (€174) heb ik besloten om deze verkeersboete aan te vechten", schrijft Noëth. Een tiental andere mensen hebben intussen hetzelfde gedaan. Het voorval doet veel stof opwaaien op de sociale media.

Controles waren gerechtvaardigd

Burgemeester Veerle Geerinckx (N-VA) bevestigt de onvrede, maar vindt de controles gerechtvaardigd. "De politie gaat zorgvuldig te werk bij haar controles. De borden stonden er en de mensen moeten zich aan de regels houden. Maar soms zien ze die borden niet of willen ze die niet zien", zegt Geerinckx. Zij ergert zich aan de reacties. "Iedereen vraagt flitscontroles, maar als men een boete krijgt is men ontevreden. Ik kan die boetes ook niet kwijtschelden; wie wil kan verzet aantekenen en dan zal het parket beslissen of de boete al dan niet terecht was." 

Meest gelezen