www.cdg-photo.com

Bo Hollebosch uit Sint-Gillis-Waas pakt met haar team goud op worldcup­wedstrijd Acrogym en verslaat topfavoriet Rusland

Een bijzonder knappe prestatie. Zo omschrijft ex-coach Stijn Maes het goud van Bo Hollebosch (16): "Het is super, zeker gezien de concurrentie," vertelt hij bij Radio 2. "Ze zijn er in geslaagd om Rusland te verslaan, dat al jaar en dag aan de top prijkt."

"Voor het team van Bo is het de eerste keer dat ze goud halen," vertelt ex-trainer Stijn Maes. "Bo heeft altijd een beetje pech gehad dat ze in de theoretische ranking altijd tweede stond. Doordat het eerste team gestopt is, maar vooral door hun kwaliteiten en het harde werk zijn ze nu het eerste team geworden." Met het bekende resultaat. Stijn Maes is apetrots, ook al traint hij haar niet meer. "Ze is er al een aantal jaar voor aan het werken en ik ben heel blij voor haar en ook fier nu." 

Bekijk hier de winnende prestatie van Hollebosch en haar team: 

Als kind turnde Bo Hollebosch bij Sportiva Sint-Gillis-Waas waar Stijn Maes trainer is. Eerst deed ze toestelturnen, maar in de club viel haar talent voor acrogym snel op. Bovendoen is Bo licht en dat is ideaal als bovenpartner in acrogym. "Na jaren zagen, heeft ze de stap naar acrogym gemaakt," lacht Maes. "Ik heb haar getraind, maar na enkele maanden hadden ze haar al opgemerkt en is ze naar de topsportschool gegaan om acrogym met haar studies te combineren." 

Dat was nochtans geen makkelijke keuze, maar als trainer was hij meteen eerlijk met haar. "Ik heb gezegd dat ze de stap moest zetten als ze op EK's of WK's wil staan. Als club kun je daar niet tegenop, qua aantal uren trainen.".   

Menselijke piramides en circuskunsten

Voor wie niet goed weet wat acrogym precies is, maakt Stijn Maes een makkelijke vergelijking. "Het is een beetje zoals je ziet bij Cirque du Soleil waar ze piramides vormen met 2, 3 of 4. Ze staan met verschillende personen op elkaar, waarbij ze balanselementen moeten tonen. Bijvoorbeeld evenwichtshoudingen, handstand bovenop de partner, of handstand met 1 hand. Verder moeten ze dan ook tempo-elementen doen. Dat is het spectaculairste. Bijvoorbeeld als de bovenpartner weggegooid wordt en tot 4 keer toe ronddraait." 

Acrogym is een beetje zoals wat ze doen bij Cirque du Soleil, waarbij ze piramides vormen met 2, 3 of 4
Trainer Stijn Maes

Logisch dus dat Cirque du Soleil vroeger op grote acrogymwedstrijden kwam scouten. "Veel oud-wereldkampioenen zijn overgestapt naar Cirque du Soleil om er een professionele carrière uit te bouwen. Er is meer mee te verdienen dan in de acrowereld. Toch zeker niet in België," besluit Stijn Maes. 

Naast Bo Hollebosch, zette ook Viktor Vermeire (17) van Sportac Deinze een puike prestatie neer op het WK in Bulgarije. Bij de mannenvier behaalde hij met zijn teamgenoten een bronzen medaille. 

kasto80

Meest gelezen