AFP or licensors

Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur wegens mogelijke uitspraak over "duizenden coronadoden"

De Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur. De voorbije dagen is de ene na de andere kwalijke "onthulling" over hem opgedoken. De meest recente en ophefmakende staat in de krant Daily Mail. "Laat de doden zich maar met duizenden opstapelen", zou Johnson in oktober vorig jaar hebben gezegd. "Geen fucking lockdowns meer". Johnson en collega-ministers ontkennen het bericht. 

Boris Johnson vond duizenden coronadoden geen probleem, zolang hij maar geen derde lockdown hoefde af te kondigen. Dat staat vandaag te lezen in de krant Daily Mail. De uitspraak zou dateren van oktober vorig jaar, toen er een tweede lockdown was afgekondigd omdat het coronavirus wild om zich heen greep in het Verenigd Koninkrijk. Uiteindelijk kwam er maanden later, in januari, toch nog een nieuwe lockdown, de derde.  

Johnson heeft de beschuldiging ontkend, maar hij deed dat zo ontwijkend, dat het verdacht leek. Op de vraag of hij de uitspraak heeft gedaan, zei hij "nee". Gevolgd door een verwarrende uitleg, anderhalve minuut lang, zonder een antwoord te geven. Intussen heeft hij het bericht opnieuw afgedaan als "volslagen nonsens".

Lees verder onder de reportage uit "Het journaal." 

Videospeler inladen...

Collega-minister Michael Gove ontkende het bericht in het parlement. "Het idee dat hij zoiets zou zeggen, vind ik ongeloofwaardig. Ik was in die kamer en heb nooit dergelijke taal gehoord.

Neemt voormalige rechterhand wraak?

De bron van de beschuldiging noemt de Daily Mail niet. Maar velen gaan ervan uit dat het Dominic Cummings is, de topadviseur die eind vorig jaar na een hoog oplopende ruzie door Johnson de laan werd uitgestuurd. Het zou erop lijken dat hij wraak neemt op zijn vroegere baas door naar buiten te komen met mogelijk onfrisse praktijken van de Britse premier.

Eerder raakte al bekend dat Johnson Conservatieve geldschieters zou hebben willen laten betalen voor renovaties aan zijn ambtswoning in Downing Street. Ook dat bericht werd ontkend door collega-ministers van de premier.

Daarnaast was er nog een bericht over een contract voor beademingstoestellen. Johnson zou persoonlijk in tekstberichten hebben laten weten dat hij de "problemen met de belastingen" van James Dyson, een bevriende ondernemer, "wel zou regelen". Dat was toen hij Dyson wilde overhalen om naar Groot-Brittannië terug te keren om er beademingstoestellen te bouwen die dringend nodig waren door de covidpandemie. 

Johnson is overigens niet de enige Conservatieve politicus die onder vuur ligt. Dat geldt ook voor gewezen premier David Cameron. Tegen hem loopt een onderzoek naar lobbywerk ten voordele van financieringsmaatschappij Greensill Capital. 

Labour-oppositieleider Keir Starmer eist uitleg, want de opeenvolgende aantijgingen dreigen het vertrouwen in de politiek compleet te ondermijnen, zegt hij. "Ik denk dat veel mensen denken dat de ene regel geldt voor hen, en een heel andere voor alle anderen." 

Meest gelezen