Pixabay

Cafébaas legt uit waarom pintjes op zijn terras duurder worden op 8 mei: "3,50 euro voor een pint"

De kans bestaat dat je pint 10 procent duurder wordt op 8 mei wanneer de terrassen opengaan. "De grote brouwerijen verhogen hun prijzen zelfs in deze coronacrisis, we moeten volgen", zegt horecaondernemer Wim Van der Borght op Radio 2 Antwerpen. "Waarom ben je bereid om veel te betalen in Milaan maar moet het spotgoedkoop zijn in Antwerpen", vraagt hij zich af.

Als de terrassen op 8 mei heropenen, betaal je mogelijk meer voor een fris getapte schuimende pint bier. In Het Nieuwsblad raamt Unizo Oost-Vlaanderen dat het om een prijsstijging van 10 procent gaat. "Ook bij mij zullen de prijzen voor bier stijgen", zegt Wim Van der Borght die 23 horecazaken heeft in en rond Antwerpen. "Een pintje kostte 3,20 euro. Vanaf de heropening vragen we 3,50 euro."

Beluister het gesprek op Radio 2 Antwerpen en lees eronder voort:

© Reporters / Michel Gouverneur

Brouwerijen verhogen prijs

"Of dat veel geld is? Mensen betalen met plezier 5, 6 of zelfs 7 euro op een terras in Milaan. In Antwerpen zou het dan plots spotgoedkoop moeten zijn. Dat is niet realistisch", zegt Van der Borght in "Start Je Dag". "We kunnen ook niet anders. Ondanks de coronacrisis hebben de grote brouwerijen hun prijzen verhoogd, net zoals de frisdrankproducenten. Een cola wordt bij ons dus ook duurder als de terrassen heropenen."

Op de terrassen van mijn cafés zal een pintje binnenkort 3,50 euro kosten

Wim Van der Borght

Btw naar 6%

Vorige week nog kreeg de horeca een tijdelijke btw-verlaging op voeding en alle dranken. 6 procent in plaats van 21 tot eind september. Is het duurder bier niet tegenstrijdig met dit voordeel? "Neen. Die tijdelijke maatregel moet je zien als een soort compensatie. Je mag niet vergeten dat wij zo goed als 7 maanden hebben stilgelegen. Het water staat onze sector ver boven de lippen. Mensen denken dat je snel veel geld kan verdienen in de horeca. Toch zijn er in onze sector het meeste faillissementen", zegt Van der Borght.

Horeca Vlaanderen benadrukt aan onze redactie dat de prijsverhoging voor bier geen verplichting is. Cafébazen zijn vrij om zelf hun prijzen te bepalen en eventueel aan te passen.

In de cafés wordt intussen alles in het werk gesteld voor de heropening. Bekijk hieronder een reportage hierover uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen