Defensie past legeroefening in Oost- en West-Vlaanderen aan na misgelopen actie en brand in natuurdomein

Een geplande meerdaagse legeroefening in Oost- en West-Vlaanderen wordt aangepast na een hevige brand vorige week in een Antwerps natuurgebied. Die ontstond na een schietoefening. "Minder valse rook en extra informatie om bezorgde burgers gerust te stellen", klinkt het bij defensie.

"We hebben overleg gepleegd na het onfortuinlijke incident in Brecht van afgelopen week", vertelt luitenant-kolonel Gunther Godefritis bij Radio 2.  "We werken voor de grote oefening in Oost- en West-Vlaanderen enkel met oefenmunitie die geen brandgevaar inhoudt, maar we zetten ook rookontwikkelaars in die soms stevige rookpluimen kunnen simuleren. Er komt nooit echt vuur aan te pas, het gaat om een chemisch proces. Toch begrijpen we dat mensen nu misschien sneller bezorgd zullen zijn." 

De rook kan heel hevig én geloofwaardig zijn. We bekijken of die overal nodig blijft 

luitenant-kolonel Gunther Godefritis

De grote legeractie in Oost- en West-Vlaanderen zal 12 dagen duren. Er wordt nu grondig onderzocht of de geplande oefeningen met rook nodig blijven. "Elke dag is er overleg en bekijken we de acties die eraan komen. Als de rook niet noodzakelijk is, laten we die weg", zegt Godefritis. "Waar we wél oefenrook gebruiken gaan we de bevolking ook extra informeren."

Oefeningen buiten grote woonkernen

Het leger benadrukt dat het de veiligheid van de burger vooropstelt. "We gaan manoeuvres uitvoeren en dat zal ook te zien zijn maar we gaan die zo veel mogelijk buiten woonkernen uitvoeren. Toeschouwers zullen we sowieso hebben, maar we moeten de problemen niet opzoeken." 

Beluister hier het interview met luitenant-kolonel Godefritis: 

Meest gelezen