Foto van ingang bij eerste sluiting in 2020
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Disneyland al bijna half jaar dicht en dat weegt op park zelf en de omgeving: "Sinds sluiting is situatie rampzalig"

Disneyland Parijs, het grootste pretpark van Europa, is al sinds oktober gesloten. Heel vorig jaar is het nauwelijks enkele maanden geopend geweest. De verliezen stapelen zich op: niet alleen voor het park zelf, maar ook voor de bedrijven in de buurt. Correspondent Frank Renout ging kijken. "Volgens schattingen wordt er voor honderden miljoenen euro's aan omzetverlies geleden."

Beluister hier de reportage van onze correspondent Frank Renout. De tekst gaat daaronder voort. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"Normaal lopen hier 40.000 mensen per dag door de toegangspoorten, maar nu is hier helemaal niemand", zegt Renout aan de ingang van het pretpark in een reportage voor "De ochtend" op Radio 1. "Boven de poort staat een lachende Mickey Mouse, maar verder is het hier echt doodstil."

De correspondent noemt de sfeer ter plaatse "bizar". "Achter de hekken staat het paleis van Doornroosje en zie je de achtbanen, maar er is geen enkele bezoeker", zegt hij. "Disneyland is een spookpretpark geworden." Het park is al gesloten sinds het einde van oktober vorig jaar.

Disneyland is een spookpretpark geworden

Frank Renout, correspondent in Frankrijk

Disneyland is vorig jaar maanden dicht geweest na de uitbraak van de coronapandemie. Het was nog niet lang heropend toen het in oktober opnieuw de deuren moest sluiten. De meeste van de 17.000 werknemers zijn voorlopig naar huis gestuurd.

Foto van ingang bij eerste sluiting in 2020
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Lokale economie draait rond Disneyland

"Het park zelf geeft geen cijfers, maar volgens schattingen wordt er voor honderden miljoenen euro's aan omzetverlies geleden", zegt Renout voort. "Ook andere bedrijven in de omgeving lijden verliezen." Een groot deel van de lokale economie is rond het pretpark opgebouwd.

Sinds de sluiting van het pretpark is de situatie rampzalig

Uitbater winkeltje in treinstation bij het park

"Bij het treinstation tegenover het pretpark is een winkeltje met snoep, kranten en allerlei dingen om te eten, maar ook hier zijn er bijna geen klanten", legt de correspondent uit. Volgens de winkelier komen hier normaal tot 2.000 klanten per dag, nu is het station verlaten. "Sinds de sluiting van het pretpark is de situatie rampzalig", zegt de winkelier.

Ook de taxichauffeur op zijn standplaats bij het station is quasi-werkloos. "Ik heb nu een of twee klanten per dag", zegt de taxichauffeur. Tijdelijk vanaf een andere standplaats werken kan hij niet. "Deze plaats is mij toegewezen. Ik kan nergens anders heen."

Het Disneyhotel Newport Bay Club dient voorlopig als vaccinatiecentrum, lees voort onder de foto:

AFP or licensors

Disney baat een hele reeks hotels uit op hun domein, maar in de onmiddellijke omgeving van het park zijn ook externe hotels gevestigd. Een daarvan is Hotel Explorer, op 3 kilometer van het park. "Normaal zit het hotel voor 85 procent vol", legt de directeur uit.

"Sinds 31 oktober is het hotel dicht, want door de sluiting van het pretpark blijven de klanten weg en staan de 390 kamers leeg", zegt de man voort. Er komt geen geld meer binnen, maar de vaste kosten blijven lopen. "Er wordt op jaarbasis voor honderdduizenden euro's verlies geleden", besluit Renout.

Sinds kort is er trouwens weer een beetje bedrijvigheid in Disneyland. In een van de hotels is een vaccinatiecentrum geopend (zie foto's):

AFP or licensors

Meest gelezen