Een op de vier bushaltes in Limburg verdwijnt. "Er stappen maar één tot twee mensen op per dag'

De partij PVDA heeft in Hasselt actie gevoerd tegen het schrappen van bushaltes.  Volgens de partij verdwijnen er in de stad, net zoals in de rest van Limburg, een kwart van de haltes als begin volgend jaar het nieuw vervoersplan in werking gaat. Maar volgens de voorzitter van de Limburgse vervoersregio gaat het om haltes die nauwelijks gebruikt worden. 

De PVDA hing vandaag protestaffiches op in vijf Hasseltse bushaltes. De partij wil zo aanklagen dat in heel Limburg zowat 1200 van de 4800 bushaltes verdwijnen. Reizigers die hun halte afgeschaft zien, zullen dan wel een rit met een flexbus kunnen bestellen.  Maar volgens KIm De Witte van de PVDA gaat het om een verdere afbouw van het openbaar vervoer, vooral omdat de flexbussen in private handen komen. "We weten niet wat op termijn de prijzen zullen zijn en we vrezen ook dat er opnieuw een groep mensen zal afhaken als ze niet langer beroep kunnen doen op een gewone busverbinding".

Degelijke haltes, voor iedereen toegankelijk

Een heel ander geluid is er te horen bij Sven Lieten, de voorzitter van de Limburgse vervoersregio. Hij garandeert dat reizigers die een halte vlakbij zien verdwijnen beroep zullen kunnen doen op een flexbus en dat het ticket ook voor aansluitende busverbindingen kan gebruikt worden. Dat een kwart van de haltes geschrapt wordt, betwist hij niet. "Maar het gaat om haltes die nauwelijks gebruikt worden en waar maar enkele mensen per dag of zelfs per maand opstappen. We willen in de toekomst investeren in degelijke haltes die voor iedereen toegankelijk zijn. Als we alle haltes moeten behouden en aanpassen zijn we nog twintig jaar bezig." 

Meest gelezen