Eerste ooievaarsjong van 2021 geboren in het Zwin Natuurpark in Knokke-Heist

In het Zwin Natuurpark in Knokke-Heist is het eerste ooievaarsjong van dit jaar geboren. Het jong is 12 centimeter groot en weegt 70 gram. "Ooievaarsjongen hebben heel fijne donsveertjes en zijn heel kwetsbaar in de eerste weken. Maar de vogeltjes, die eerst uit het ei komen hebben meer overlevingskans", zegt Ina De Wasch van het Zwin Natuurpark. 

Vandaag verwelkomt het Zwin Natuurpark in Knokke-Heist haar eerste ooievaarsjong. Het jong kroop uit het ei in één van de nesten aan de ooievaarstoren. Het is wel niet zeker dat het jong het zal overleven. "Ooievaarsjongen hebben heel fijne donsveertjes en zijn heel kwetsbaar in de eerste weken. Het zal dus vooral afhangen van het weer. Gelukkig wordt het diertje goed beschermd door zijn ouders", vertelt Ina De Wasch van het Zwin Natuurpark.

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Over het algemeen hebben de vogeltjes, die eerst uitkomen, meer overlevingskans dan de ooievaars die pas later uit het ei komen. Er zijn dit jaar 12 ooievaarsnesten in het Zwin Natuurpark met 3 à 5 eieren per nest. Uiteindelijk zullen gemiddeld 1 à 2 jongen per nest overleven en uitvliegen. "Na een paar weken laten de kleintjes zich meer en meer zien. Dan komen ze even van onder de vleugels van de ouders piepen", vertelt De Wasch. Het nest (links) kan je ook bekijken op de livestreambeelden via het Youtubekanaal van het Zwin Natuurpark.

Ringen van ooievaars

Het Zwin Natuurpark zal opnieuw zoveel mogelijk jonge ooievaars een wetenschappelijke ring of zender geven. Dankzij de ringen en de zenders kan het Zwinteam de ooievaars vlot opvolgen én beschermen. Ze werken daarvoor samen met BeBirds, de vogelringdienst van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. 

Meest gelezen