AFP or licensors

Europese Commissie spant zaak aan tegen AstraZeneca om beloofde vaccinleveringen af te dwingen

De Europese Commissie heeft een rechtszaak aangespannen tegen vaccinproducent AstraZeneca. Hiermee wil de Commissie het farmabedrijf dwingen de beloofde vaccinleveringen uit te voeren. De procedure werd vorige week vrijdag al opgestart. De vaccinproducent betreurt dat de Commissie naar de rechter is gestapt en zegt dat contractuele verplichtingen werden nageleefd.

Het hing eind vorige week al in de lucht en het werd zonet bevestigd door Stefan De Keersmaecker, woordvoerder Volksgezondheid van de Europese Commissie: "De Europese Commissie heeft inderdaad afgelopen vrijdag een juridische procedure opgestart tegen AstraZeneca op basis van de verkoopovereenkomst.

De Europese Commissie stapt naar de rechter omdat "sommige onderdelen van het contract niet gerespecteerd werden en dat het bedrijf niet met een strategie is gekomen die de tijdige leveringen van de doses kan verzekeren". 

Lees: AstraZeneca heeft tot nu toe te weinig vaccins geleverd en kan niet garanderen dat het in de toekomst wel de engagementen kan nakomen die aangegaan zijn in het contract met de Europese Commissie.

Bekijk hier de bevestiging door de woordvoerder van de Europese Commissie (in het Engels) en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

De Commissie wil die leveringen nu juridisch afdwingen. "Wij willen er zeker van zijn dat we snel voldoende vaccinleveringen krijgen waar de Europese burgers recht op hebben en die ons beloofd zijn in het contract", klinkt het. 

Dus heeft de Europese Commissie een zaak aangespannen, namens zichzelf én namens de 27 lidstaten. Tot nu zei de Commissie dat een juridische procedure een snelle levering van vaccins niet per se dichterbij brengt. Maar nu de onderhandelingen met AstraZeneca niets opleveren, hebben de Commissie en de 27 lidstaten kennelijk geen andere keuze.

Op Twitter heeft de Cypriotische eurocommissaris Stella Kyriakides voor Volksgezondheid het nieuws intussen ook bevestigd:

AstraZeneca laat in een schriftelijke reactie weten dat het betreurt dat de Europese Commissie naar de rechter is gestapt. De vaccinproducent zegt dat de klacht van de Commissie ongegrond is, houdt vol dat AstraZeneca het contract met de Europese Commissie heeft nageleefd en kondigt aan dat het bedrijf zich krachtig zal verdedigen in de rechtbank.

Het bedrijf legt in de reactie uit dat het moeilijk is om vaccins te produceren, dat er vooruitgang wordt geboekt en dat het productievolume toeneemt. Maar het zegt tegelijk dat de productieketen heel lang is en dat het tijd vraagt vooraleer die verbeteringen resulteren in een grotere productie. 

De volledige schriftelijke reactie van AstraZeneca is hier te lezen.

Contract niet verlengd?

Vrijdag zei de Franse eurocommissaris voor Interne Markt en Digitalisering, Thierry Breton, nog dat het contract tussen de Europese Commissie en AstraZeneca eind juni afloopt en mogelijk niet verlengd wordt. 

Waarom? Omdat de Europese Commissie in het eerste kwartaal 120 miljoen vaccindoses bij AstraZeneca besteld had en er slechts 30 miljoen heeft gekregen. Voor het tweede kwartaal waren er 180 miljoen besteld en zullen er maar 70 miljoen geleverd worden. 

"Dat is heel wat minder dan wat in het contract is overeengekomen", zegt Commissiewoordvoerder De Keersmaecker aan VRT NWS. "Dat is dan ook wat we zullen uiteenzetten in de rechtbank",  besluit hij.

Beluister hier de uitleg die Stefan De Keersmaecker vanmiddag gaf aan VRT NWS:

Overzicht

Hieronder vind je een overzicht van het aantal vaccindoses dat de Europese Commissie vooralsnog heeft besteld bij de verschillende vaccinproducenten: 

Wat is de Europese Commissie en wat doet ze? We leggen het uit in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen