AFP or licensors

Franse energiereus Total trekt zich terug uit gasproject Mozambique na jihadistische aanval

De Franse energiereus Total trekt zijn personeel terug uit een gaswinningsproject in het noorden van Mozambique na een jihadistische aanval een maand geleden. Total roept overmacht in, waardoor het contractuele verplichtingen niet moet nakomen. Voorlopig komt hiermee een einde aan het gaswinningsproject, waar bijna 20 miljard euro mee gemoeid was.

In het noorden van Mozambique, dat al jarenlang wordt geteisterd door jihadistische aanvallen, werden precies een maand geleden tientallen mensen gedood bij een bloedige aanslag op de havenstad Palma. De stad ligt op een tiental kilometer van gasvelden die worden uitgebaat door het Franse energiebedrijf Total. 

Het aardgasproject voor de kust van Mozambique zou het grootste energieproject van Afrika worden. Total, dat het project enkele jaren geleden startte samen met een vijftal andere megabedrijven, investeerde voor bijna 20 miljard euro.   

De boringen waren eerder al stilgelegd door jihadistisch geweld in de regio. Sinds 2017 is in de noordelijke provincie Cabo Delgado een opstand aan de gang. De rebellengroepen strijden naar eigen zeggen onder het vaandel van IS, hoewel niet duidelijk is hoe nauw de banden zijn.

Paradoxaal genoeg beloven de enorme gasvelden die de voorbije jaren in Cabo Delgado zijn gevonden geen beterschap, integendeel. De bevolking wordt nauwelijks betrokken bij de ontginning. Ze kijkt toe hoe buitenlandse werknemers de jobs komen invullen en vreest weinig te zien van de inkomsten. De groeiende armoede en ongelijkheid vormt een extra voedingsbodem voor criminaliteit en terroristisch geweld.

Meest gelezen