Ann Sels - RLSD

Kinderen aan de macht in nieuwe speelbos Driegoten in Hamme: "Ze kunnen hier vrijuit ravotten"

In Hamme heeft het Agentschap voor Natuur en Bos het speelbos Driegoten geopend. Koen Mettepenningen, schepen van Openbare Werken en Groenvoorziening (CD&V) vindt het "een toeristische troef". 

De opening van het speelbos zou normaal groots gevierd worden, maar door de huidige coronamaatregelen is dat niet mogelijk. De Scouts van Hamme wilden het Driegotenbos toch goed inwijden en organiseerden daarom een spelnamiddag.  Het domein van 1,4 hectare naast de Schelde biedt ontspanning voor kinderen, ouders en toeristen.  

Ouders kunnen genieten van de omgeving terwijl de kinderen ongestoord spelen 

Koen Mettepenningen (CD&V), schepen van Openbare Werken en Groenvoorziening

Inspirerende speelplek

In het speelbos ligt de nadruk bewust op verbeelding en creativiteit. Ann Sels van het Regionaal Landschap Schelde-Durme en experte in speelnatuur, liet de grote speelhuizen en klimrekken achterwege : “In plaats van de klassieke speeltoestellen vinden kinderen in Driegoten ruimte om zelf hun spel in te vullen. Denk maar aan open plekken, kuilen en materialen om kampen mee te bouwen”, legt Sels uit. Je mag ook de paden verlaten, in tegenstelling tot andere bossen waar dat vaak verboden is. 

Bosgeesten en houtsculpturen

"De Vlaamse natuur is schaars", geeft Veerle Campens van het Agentschap Natuur en Bos toe. "Maar die natuur moet beleefd te worden." De houten sculpturen, gemaakt door kettingzaagkunstenaar Koen Vandewalle, stellen oude bosgeesten voor. Ze prikkelen de geest van de bezoekers en bieden spelopties aan. In het bos staan ook nog andere houtwerken. Zo kan je in het bos gedetailleerde dierensculpturen, een grote ligbank onder een boomkruin en een verhalenkring vinden. 

(lees verder onder de foto)

Ann Sels - RLSD

Door de coronacrisis beseft iedereen meer dan ooit hoe belangrijk de natuur is

Veerle Campens, projectleider bij Natuur en Bos

Ideaal moment

Het Driegotenbos is altijd een populaire plek geweest voor wandelaars, fietsers en gezinnen, maar door de coronapandemie wordt het nog meer bezocht. "De opening van het nieuwe speelbos komt op het ideale moment", zegt schepen Mettepenningen. "De ligging aan het water is zeer goed, met de picknickbanken aan de Scheldedijk. Kinderen kunnen vrijuit spelen, zonder dat ouders zich zorgen moeten maken over de omvang en veiligheid van het bos."

Het bos is een samenwerking tussen het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse overheid, de gemeente Hamme en Regionaal Landschap Schelde-Durme. 

kasto80

Meest gelezen