Iconisch vliegtuig C-130 definitief verhuisd van Melsbroek naar Bevekom: "Het is een beetje als een kind dat afgepakt wordt"

Het oudste vrachtvliegtuig van Defensie, de C-130 Hercules (CH-13), is vandaag verhuisd van Melsbroek, Steenokkerzeel, naar zijn laatste rustplaats op de luchtmachtbasis van Bevekom, in Waals-Brabant. Daar zal het toestel deel uitmaken van het luchtvaartmuseum, ondanks protest aan Vlaamse kant. "Ik ben op mijn ziel getrapt", klinkt bij de burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon.

De C-130, een iconisch toestel van het Belgische leger, heeft maandag zijn laatste vlucht gemaakt van het Vlaams-Brabantse Melsbroek, waar het toestel zijn basis had, naar het Waals-Brabantse Beauvechain of Bevekom, waar het transportvliegtuig dus met pensioen zal gaan. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), die maandag mee aan boord zat, blijft achter haar keuze voor Bevekom staan. Die keuze werd de voorbije maanden meermaals op de korrel genomen door Vlaamse politici die vonden dat het toestel in Melsbroek had moeten blijven. 

Dit is de eerste keer in 8 jaar tijd dat ik me machteloos voel als burgemeester

Burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon (Klaver-N-VA)

Ook burgemeester Kurt Ryon (Klaver-N-VA) vindt dat het toestel in zijn gemeente had moeten blijven. "Meer dan 50 jaar heeft het boven ons dorp zitten ronken en door een politiek spel is het vliegtuig nu uit zijn geboortedorp weggerukt. Het is als een kind dat afgenomen wordt van zijn ouders", vertelt Ryon aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Mensen vragen me hoe dat het mogelijk is dat het vliegtuig weg is. "De C-130 hoort bij ons dorp", zeggen ze dan. Dit is de eerste keer in 8 jaar tijd dat ik me machteloos voel als burgemeester."

Ryon vertrouwt er niet op dat het vliegtuig goed onderhouden zal worden in Bevekom. "Als ik het toestel ga opzoeken in Bevekom, is het eerder om te controleren of ze het vliegtuig goed verzorgen, maar ik betwijfel dat. Alleen in Melsbroek zijn er mensen die gespecialiseerd zijn in het onderhoud van de C-130." Dat zegt ook Jacques Lousberg, voorzitter van vzw Dakota, die zich inzet voor het behoud van de geschiedenis en de tradities van het Belgische militaire luchttransport. "De mensen die het vliegtuig in Melsbroek zouden onderhouden, hebben jarenlang gewerkt met dat vliegtuig. Ze kennen het letterlijk van binnen en van buiten. Zij kunnen het beter onderhouden en kunnen ook veel beter uitleg geven aan bezoekers."

Laatste herinnering

"Ik heb gevraagd aan een aantal militairen om nog een paar mooie foto's te nemen van het vliegtuig voor het vertrok vanochtend", vertelt Ryon. "Die foto's gaan we een mooie plaats geven in het Dakota-museum, maar dat zal dan ook de enige herinnering zijn aan de C-130."

Het toestel wordt nu toevertrouwd aan de vzw The Golden Falcon/1st Wing Historical Centre, de vzw die het luchtvaartmuseum in Bevekom beheert. Het toestel zelf blijft wel eigendom van het War Heritage Museum, het museum dat instaat voor het Belgisch historisch militair erfgoed. Bedoeling is dat het toestel vanaf de maand juni ook voorgesteld kan worden aan het grote publiek.

Beluister hier het interview met Kurt Ryon:

Chiro Steenokkerzeel

Meest gelezen