Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Iraanse minister Javad Zarif uit kritiek op Revolutionaire Garde: "Sleurde Iran in de Syrische oorlog"

Uit een gelekt interview uit de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif kritiek op de invloed van de Revolutionaire Garde en op diens vorig jaar door de Amerikanen gedode topman Qassem Soleimani. Het lek is erg uitzonderlijk en toont ook de spanningen aan binnen het regime in Teheran. Het kan echter ook gevolgen hebben voor het buitenlands beleid van Iran.

Minister Zarif is een diplomaat en let doorgaans op zijn woorden. Niet zo in dit interview van drie uur lang, waarin Zarif zelf zegt dat zijn woorden de volgende jaren niet publiek gemaakt zullen worden. Dat is nu wel zo, want de audiotape is doorgestuurd naar westerse media zoals de Britse omroep BBC. Iran is woedend, maar ontkent niet dat de tape echt is.

In het gesprek hekelt de minister de grote invloed van de Revolutionaire Wacht (Pasdaran) op het buitenlandse beleid. Volgens Zarif heeft dat elitekorps van het regime in Teheran Iran meegesleurd in de Syrische burgeroorlog en dat op verzoek van Rusland dat grondtroepen wou om de Syrische leider Bashar al-Assad aan de macht te houden. (Lees verder onder de foto).

De Revolutionaire Wachten hebben erg nauwe contacten met de hoogste leider Ali Khamenei

Heel opvallend is dat minister Zarif ook persoonlijke kritiek uit op Qassem Soleimani, een in Iran beroemde topman van de Revolutionaire Wachten die begin vorig jaar gedood is bij een Amerikaans bombardement in Irak. Qassem is een idool van de "hardliners" in Teheran. Zarif zegt ook dat Rusland in het geheim probeerde te verhinderen dat Iran in 2015 een nucleair akkoord sloot. Volgens hem wil Moskou niet dat er toenadering komt tussen Iran en het Westen.

Barsten in het Iraanse regime

Het interview toont aan dat er best wel wat spanningen zijn binnen het religieuze regime in Teheran (en tussen Iran en bondgenoot Rusland). Het brengt Zarif wel in een lastig parket en wellicht was dat ook de bedoeling. Zarif wordt beschouwd als relatief gematigd binnen dat regime en een man waarmee westerse diplomaten denken zaken mee te kunnen doen, zoals in 2015.

Er komen ook presidentsverkiezingen aan in Iran. Javad Zarif heeft altijd ontkend dat hij kandidaat wil zijn, maar voorstanders van de harde lijn in Teheran zijn daar niet van overtuigd. Mogelijk willen ze de kandidatuur van Zarif bij voorbaat torpederen. 

De stoottroepen van het regime

De "Sepah-e Pasdaran" of Leger van de Revolutionaire Wachten werd opgericht na de islamitische revolutie van 1979. Wijlen ayatollah Ruhollah Khomeini wantrouwde toen het leger van de voormalige Shah en wou daarnaast een eigen gewapende macht op de been brengen. Dat korps is intussen uitgegroeid tot een heuse strijdmacht met 190.000 manschappen en zowel land-, zee-, lucht- als cyberafdelingen. 

De Pasdaran laten zich ook buiten Iran voelen: ze vechten voor de Syrische leider Assad, maar het korps steunt ook de pro-Iraanse milities in Irak en Jemen en staat in voor de "beveiliging" van de Straat van Hormuz, de nauwe toegang tot de olierijke Perzische Golf. De Pasdaran hebben erg nauwe banden met de hoogste leider van Iran, grootayatollah en "gids van de republiek" Ali Khamenei.

Meest gelezen