archief Radio 2

"Kans op grote natuurbrand zoals in Brecht minder groot in Limburg", zeggen defensie en Natuur en Bos

Dankzij goed onderhouden brandwegen en recente kaarten van het militair domein, kan de brandweer snel ingrijpen bij heidebranden op de militaire domeinen in Limburg. Dat zegt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Elk jaar zijn er ook meerdere brandoefeningen.

"Op het schietveld in Houthalen-Helchteren en Oudsbergen alleen al gaat het om 70 hectare aan brandwegen", vertelt Koen Thijs van ANB. "Die brandwegen zijn brede zandstroken die voorkomen dat het vuur het volledige terrein kan innemen. Die wegen zijn ook goed onderhouden zodat de brandweer er vlot door kan." De brandweer oefent ook regelmatig op het terrein. "De voorbije jaren werden de plannen van het terrein geactualiseerd en dankzij de oefeningen kent de brandweer ook alle moeilijke plekken." 

Zelfs bij kleine brand verwittigt het leger al de brandweer, nog voor die moet uitrukken

Marleen Kauffmann, waarnemend burgemeester Leopoldsburg

Elk jaar zijn er wel enkele branden op militair domein. Maar het leger verwittigt de brandweer dan meteen, zegt waarnemend burgemeester Marleen Kauffmann van Leopoldsburg (CD&V). "Meestal kan zo'n brand gecontroleerd uitbranden. Maar het leger verwittigt de brandweer dan toch al. Als de brand heviger wordt, dan rukt de brandweer meteen uit met de grote middelen, met veel water en heel veel bluskracht. Onze brandweerzone heeft daar intussen al veel ervaring in." 

Gevolgen brand 2011

Op het schietveld brandde in Oudsbergen in 2011  zo'n 200 hectare heide af. De natuur heeft zich daar goed hersteld, gaat Thijs verder. "We hebben dat verwoeste deel toen meteen omheind en er schapen op laten grazen. Want na zo'n brand kiemen er veel grassen, veel meer dan heideplanten." Ook de dieren hebben hun weg teruggevonden. "Dat zijn dan soorten zoals bijvoorbeeld de gladde slang en de graspiepers, ze zijn vanuit de nabijgelegen gebieden teruggekeerd naar het gebied dat verwoest werd."

Meest gelezen