Nicolas Maeterlinck

Knokke-Heist is de allerduurste gemeente van het land om een huis te kopen: "Reken zeker op 675.000 euro"

Knokke-Heist is de allerduurste gemeente van het hele land om een huis te kopen. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau, Statbel. In 2019 was het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem nog de duurste. Maar vorig jaar bleek Knokke veruit de duurste.

Als je in Knokke een huis wil kopen, moet je rekening houden met een mediaanprijs van 675.000 euro. De mediaanprijs is de prijs waarbij 50 procent van de verkochte huizen goedkoper zijn en 50 procent duurder. Het gaat om zowel alleenstaande huizen, rijwoningen als halfopen bebouwingen. Knokke-Heist stond in 2018 ook al eens bovenaan de lijst, met een mediaanprijs van 530.000 euro. In 2019 was Knokke-Heist de tweede duurste gemeente, maar toen lag de prijs wel een stuk lager, namelijk 510.000 euro.

Mesen is goedkoopste gemeente

De provincie West-Vlaanderen heeft niet alleen de duurste gemeente van Vlaanderen, maar ook de goedkoopste. Het gaat om Mesen, met een mediaanprijs van 88.000 euro. De tweede goedkoopste is Menen. Het is niet zo dat West-Vlaanderen daarmee de goedkoopste provincie is om een huis te kopen. Daarvoor moet je in Limburg zijn. Wendy Schelfaut van het Belgische statistiekbureau Statbel: "West-Vlaanderen telt zowel de duurste als de goedkoopste gemeente. Maar dit betekent nog niet dat je het goedkoopst een huis kan kopen in West-Vlaanderen. Je hebt hele grote verschillen tussen de gemeenten zelf."

Meest gelezen