Leuvense Kunstroute in etalages van handelszaken: “Win-winsituatie”

Jaarlijks openen Leuvense kunstenaars via Kunstroute-Leuven hun ateliers voor het grote publiek. Maar door corona stellen ze dit jaar hun kunst niet in hun atelier, maar in de Leuvense handelszaken tentoon, en dat heeft zo zijn voordelen. 

De Leuvense Kunstroute bestaat al sinds 2009 en haalt elk jaar gemiddeld 20.000 atelierbezoeken. De editie van vorig jaar werd door de coronacrisis geannuleerd, en ook dit jaar kunnen de kunstenaars maar een beperkt aantal mensen ontvangen in hun atelier. Daarom werd een samenwerking aangegaan met de Leuvense handelaars, en stellen de kunstenaars hun werken tentoon in de etalages van handelszaken.

“De Leuvense handel en horeca werden net zoals de cultuursector zwaar getroffen door de coronacrisis”, aldus schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V). “Daarom ben ik verheugd dat deze sectoren onderling grote solidariteit tonen. Op deze manier geven ze de kunstenaars die hun publiek missen letterlijk een uitstalraam.”

Door de ongebruikelijke locaties bereiken kunstenaars misschien zelfs nog meer publiek dan in de voorgaande jaren
Schepen Denise Vandevoort (Vooruit)

“De formule die voor deze editie van de Kunstroute werd uitgewerkt betekent daarom winst voor alle partijen”, gaat schepen Denise Vandevoort (Vooruit) verder. “Zowel de handelaars als de kunstenaars worden in the picture gezet. Door de ongebruikelijke locaties bereiken kunstenaars misschien zelfs nog meer publiek dan in de voorgaande jaren. Hopelijk kunnen ze daar een graantje van meepikken en levert het hen ook nieuwe opdrachten op.”

Ontdekkingstocht

Eén van de deelnemende kunstenaars is David Speybrouck, ook hij ziet het voordeel van deze alternatieve Kunstroute: “Het is voor kunstenaars niet makkelijk om naar buiten te komen met de kunstwerken en die te “vermarkten”. Mensen die de tour doen ontdekken op die manier ook nieuwe winkels in Leuven. Het is een beetje een ontdekkingstocht voor de kunst maar evengoed voor de zelfstandigen in Leuven.”

Wie zelf op ontdekkingstocht wil, de Kunstroute loopt van 25 april tot en met 9 mei. Wie de volledige tocht aflegt, brengt een bezoek aan 32 etalages in het stadscentrum en bewondert er zo het werk van evenveel Leuvense kunstenaars. Meer informatie vind je hier

Meest gelezen