Prof Noppen: "Geen patiënten meer uit woonzorgcentra", Minister Kitir: "Regering voorstander opheffing vaccinpatenten"

De voorbije week zijn er elke dag gemiddeld 227 mensen in onze ziekenhuizen beland. De situatie in de ziekenhuizen blijft daarmee zwaar, maar de opnames dalen toch lichtjes met 3 procent. In Brussel blijkt eind maart al iemand besmet geweest te zijn met de Indiase variant van het coronavirus, maar voorlopig komen er geen extra reisbeperkingen voor wie van India komt. En Pfizer vaccineert de familieleden van zijn personeel zelf. Volg het wereldwijde coronanieuws op de voet in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Kitir: "België wil dat vaccinpatenten worden opgeheven"

De federale regering zal er bij de Europese Commissie op aandringen dat de patenten op coronavaccins worden vrijgegeven. Dat zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) in "De afspraak". Op die manier moeten armere landen de kans krijgen om de vaccins zelf te gaan produceren. "De regering zal dit standpunt verdedigen", zegt ze. "België heeft aangegeven dat we willen dat die kennis wordt vrijgegeven, minstens voor arme landen. Als we dat debat nu niet voeren, in een wereldwijde pandemie, wanneer dan wel?"

Marc Noppen (UZ Brussel): "Vaccinatie werkt, al 2 weken geen opnames meer uit woonzorgcentra"

Dokter Marc Noppen merkt in zijn ziekenhuis in Brussel mooi het effect van de vaccinaties. "De afgelopen 14 dagen hebben we geen enkele patiënt moeten opnemen uit een woonzorgcenturm. Dat was tijdens de eerste en tweede golf wel wat anders."

Wel maakt Noppen zich zorgen over de vaccinatiebereidheid, onder meer bij het personeel van enkele Brusselse woonzorgcentra. "Ik had vandaag nog overleg met een directeur van een woonzorgcentrum waar de vaccinatiegraad bij het personeel 47 procent is. Bij ons in het ziekenhuis is dat 96 procent, terwijl we amper 500 meter uit elkaar liggen en wij ook 50 nationaliteiten in huis hebben."

In sommige Brusselse gemeenten en gemeenschappen ligt de vaccinatiegraad inderdaad vrij laag. In Sint-Joost-Ten-Node is momenteel nog geen 52 procent van de 65-plussers gevaccineerd, in Sint-Pieters-Leeuw is dat ruim 80 procent. "Dat is de socio-economische gradiënt in Brussel. Dichtbevolkt, relatief arm, veel inwijkelingen... Dat maakt dat je een lagere vaccinatiegraad hebt", aldus dokter Noppen.

"Stedelijk probleem"

Volgens Noppen is er een communicatieprobleem en bereik je die mensen moeilijker. Hij ziet ook een invloed uit Frankrijk, waar de vaccinatiebereidheid historisch gezien erg laag is. Een manifeste onwil ontwaart dokter Noppen naar eigen zeggen niet meteen. "En het geloof op zich is misschien niet doorslaggevend - de Verenigde Arabische Emiraten zijn bij de best scorende landen - wel het culturele verhaal errond." Professor Noppen ziet een oplossing in het blijven sensibiliseren en informeren.

Het idee van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om in Vlaanderen misschien sneller te versoepelen omdat de vaccinatiegraad er hoger is, begrijpt Noppen naar eigen zeggen. "Maar je moet naar de feiten kijken. Vlaanderen, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap zitten parallel rond de 24 procent. Brussel zit op 18 procent. Maar als je gaat kijken naar de cijfers van Vlaanderen, zie je dat de stad Antwerpen ook op 18 procent zit, Gent op 19 procent. Het is een stedelijk fenomeen."

Bekijk het gesprek met dokter Marc Noppen in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Indiase variant dook eind maart al op in Brussel: patiënt intussen gecontacteerd

In de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node is eind maart al een besmetting met de Indiase variant van het coronavirus opgedoken. De man kon enkele dagen niet bereikt worden, maar is vandaag dan toch gecontacteerd, zo is bevestigd aan onze redactie.

De man zou niet gereisd hebben en is wellicht besmet door zijn dochter. Hij zou daarna enkel contact hebben gehad met zijn familie. Het is pas sinds vorige week donderdag geweten dat de man met de Indiase variant besmet is. Zijn familie was eerder ook besmet, maar bij hen werd de Britse variant vastgesteld.

"De persoon is helaas niet door het contact center kunnen gecontacteerd worden, maar we zetten nu opnieuw alles op alles om die persoon vast te krijgen", zei Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, eerder vandaag. In 94 procent van de gevallen lukt het de contactopsporing om de besmette persoon te bereiken, maar dat blijkt hier niet het geval. Sinds donderdag probeerden ze de man te pakken te krijgen. Vandaag is dat dus gelukt.

De Indiase variant is mogelijk besmettelijker dan andere varianten en dus willen de Brusselse gezondheidsdiensten de verspreiding van de variant zo goed mogelijk tegen gaan.

Intussen is in de provincie Antwerpen bekend dat er nu vijf gevallen zijn van besmettingen met de Indiase variant. Vier van de vijf personen hebben een rechtstreekse connectie met India. Het gaat om mensen van Indiase origine of mensen die recent naar daar zijn gereisd. Ze zijn allemaal in quarantaine. 

Europese Commissie start juridische procedure tegen AstraZeneca

De Europese Commissie heeft een rechtszaak aangespannen tegen vaccinproducent AstraZeneca. Dat heeft woordvoerder Volksgezondheid van de Europese Commissie zonet bevestigd. Hiermee wil de Commissie het farmabedrijf dwingen de beloofde vaccinleveringen uit te voeren.

Lees meer in dit artikel:

BEKIJK: Vanaf vandaag mogen we weer winkelen zonder afspraak

Door de versoepelde maatregelen mogen we weer winkelen zonder op voorhand te reserveren. Deze beslissing kwam voor de winkels als geroepen, want ze kampten met grote verliezen. Zowel winkeliers als shoppers zijn blij dat het weer zoals vanouds kan. 

Bekijk hier het item uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

BEKIJK: Mobiele teams in Brussel vaccineren bij mensen thuis

Vanaf vandaag vaccineren mobiele teams in het Brusselse gewest bij mensen thuis. Het gaat om ouderen die zelf niet naar het vaccinatiecentrum kunnen gaan. De huisarts kan twaalf patiënten hiervoor inschrijven. André Lenelle bijvoorbeeld, heeft een beroerte gehad en is daarom niet meer zo mobiel. Hij krijgt thuis AstraZeneca toegediend.  

Bekijk hier het item uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Grote vaccinatiekloof tussen de verschillende Brusselse gemeenten

De vaccinatie van de Brusselaars loopt niet in alle negentien van de Brusselse gemeenten even vlot. Dat blijkt uit cijfers die vanochtend bekend werden gemaakt door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) over het vaccinatiebeleid in het Brussels Gewest. Sint-Joost-ten-Node is bij de 65-plussers de slechtste leerling van de klas, Sint-Pieters-Woluwe de beste.

De GGC en de negentien gemeenten zetten in de afgelopen en in de komende dagen heel wat sensibilisatieacties op om zoveel mogelijk risicopatiënten te overtuigen van het belang van een vaccinatie. Met een percentage van 70,5% gevaccineerden bij de 75-plussers en 67,5% bij de 65 tot 74-jarigen in Brussel is de vooropgestelde immuniteitsgrens zo goed als bereikt in die leeftijdsgroepen. Toch hinkt het Brussels Gewest achterop, vooral tegenover Vlaanderen.

Van amper 51,7 tot ruim 80 procent

De cijfers per gemeente tonen dat er binnen het Brussels gewest nog grote verschillen zijn. In Sint-Joost-ten-Node heeft slechts 51,7 procent van de 65-plussers een eerste prik gekregen. In Sint-Gillis (59,5%), stad Brussel (61,2%), Schaarbeek (61,3%) en Molenbeek (62,1%) liggen de cijfers ook nog laag. Sint-Pieters-Woluwe doet het met 80,7% erg goed, net als Oudergem (79,3%), Watermaal-Bosvoorde (78,2%) en Ukkel (77,9%).

"We zien vooral dat in de gemeenten waar veel nationaliteiten en culturen zijn het moeilijker is om de mensen in de verschillende talen te bereiken. Het zijn ook de gemeentes met de lagere inkomens en waar de sociale ongelijkheden het grootst zijn. Het zijn die mensen die het minste toegang hebben tot eerstelijnszorg en huisartsen", verklaart Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Singapore en Hongkong gaan (beperkte) coronabubbel vormen

De stadstaat Singapore en de Zuid-Chinese regio Hongkong gaan vanaf 26 mei een “reisbubbel” vormen. Toeristen en zakenlui zullen dan heen-en-weer kunnen reizen zonder dat ze in quarantaine moeten. Wie vanuit Hongkong naar Singapore vliegt, moet wel al minstens twee weken op voorhand gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. In omgekeerde richting moet dat niet.

De bubbel was al eerder afgesproken, maar werd uitgesteld omdat de situatie nog niet voldoende onder controle was. Ook nu is de reisbubbel eerder beperkt. Zo zal er aanvankelijk slechts één vlucht (in elke richting) per week zijn en kan de bubbel opgeschort worden als het aantal besmettingen een bepaald peil zou bereiken.

Singapore en Hongkong zijn twee van de belangrijkste financiële centra van het Verre Oosten. Beide partijen waren er dus op gebrand om de zakencontacten zo snel mogelijk te herstellen. Ook het toerisme is economisch belangrijk. Eerder hadden Australië en Nieuw-Zeeland ook al een gelijkaardig akkoord gesloten, de “Tasman Bubble” genoemd.

In India woedt corona volop én woedt de discussie over censuur op sociale media

Terwijl de coronacrisis in India een dramatische omvang aanneemt, woedt er een discussie over censuur op sociale media. Zo heeft Twitter een aantal -maar niet alle- kritische tweets over het coronabeleid van de regering van premier Narendra Modi verwijderd. Intussen stijgt het aantal besmettingen en doden naar steeds nieuwe records nu er een tekort is aan zuurstof en medisch materiaal.

Lees hier meer:

Blik op de cijfers: trieste kaap van de 24.000 coronadoden bereikt

  • Van 19 tot 25 april werden dagelijks gemiddeld 227 covidpatiënten opgenomen in het ziekenhuis, dat is 3 procent minder dan in de voorgaande week. Sinds de start van de pandemie zijn 69.187 mensen opgenomen in het ziekenhuis.
  • Momenteel liggen 2.886 covidpatiënten in het ziekenhuis. Dat is een daling met 4 procent ten opzichte van een week eerder. 
  • Op de afdelingen intensieve zorg liggen nog 888 covidpatiënten, een afname met 5 procent. Onder hen worden 504 patiënten in een kunstmatige coma gehouden. Gisteren (zondag 25 april) waren er 153 nieuwe opnames, 119 mensen mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In de week van 16 tot 22 april zijn elke dag gemiddeld 3.605 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is een lichte stijging met 2 procent.
  • Tussen 16 en 22 april werden dagelijks gemiddeld 42.600 tests afgenomen. Dat is 4 procent meer dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal testen blijft langzaam stijgen, wellicht onder invloed van de heropstart na de paasvakantie.
  • De positiviteitsratio daalt bescheiden, naar 9,4 procent (-0,5%). Dat betekent dat 9 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. En ook het reproductiegetal gaat naar omlaag tot 0,95. Een cijfer onder de 1 wijst erop dat de kracht van de corona-epidemie krimpt.
  • In de week van 16 tot 22 april vielen gemiddeld elke dag 39 overlijdens te betreuren. Dat zijn er evenveel als een week eerder. Vandaag hebben we ook de trieste kaap van de 24.000 coronadoden bereikt. In totaal bezweken al 24.024 mensen in ons land aan het vrius.
  • 2.682.515 Belgen hebben ondertussen minstens één dosis van een coronavaccin ontvangen. Dat is goed voor 29,2 procent van de volwassen bevolking. 749.333 mensen kregen ook al een tweede prik, of 8,1 procent van de meerderjarige bevolking. 

Meest gelezen