Videospeler inladen...

Amerikaanse marien bioloog over "zijn" witte haai op weg naar Europa: "Ik wacht gespannen tot ze 'naar huis belt'"

Marien bioloog Robert Hueter hoopt dat hij snel een signaal krijgt van Nukumi, de witte haai die mogelijk op weg is naar Europa. Dat zegt de wetenschapper, die de haai op de voet volgt, in "Laat journaal". We hebben al twee weken niets meer van haar gehoord. Ik wacht gespannen tot ze 'weer naar huis belt'."

Ze was het afgelopen weekend the talk of the town: Nukumi, een vrouwelijke witte haai van wel vijf meter lang, is op weg naar Europa. De Mid-Atlantische Rug, een bergketen in de Atlantische Oceaan tussen Europa en Amerika, heeft ze al overgestoken.

Het was de Amerikaanse onderzoeksgroep OCEARCH die dat nieuws bekendmaakte. "Zal ze verder oostwaarts zwemmen, richting Europa?", tweetten de wetenschappers de wereld in. 

Wie is de witte haai Nukumi?

Amerikaanse wetenschappers noemen haar de 'Koningin van de Oceaan', omdat ze de grootste witte haai is die OCEARCH voor de kust van Noord-Amerika ontdekt heeft. Ze is meer dan 5 meter lang en weegt meer dan 1.600 kilogram. Waarschijnlijk is ze al meer dan 50 jaar oud: "Nukumi" betekent dan ook "grootmoeder", in de taal van de Mi'kmaq, een indianenvolk uit Noord-Amerika.

Bekijk hier de video die OCEARCH maakte toen ze Nukumi in oktober 2020 een chip gaven om haar te kunnen volgen en lees daarna voort:

Zwanger

Het "Journaal Laat" sprak met Robert Hueter, de marien bioloog die aan het hoofd staat van het OCEARCH-team dat Nukumi en andere witte haaien opvolgt. "We hebben tijdens ons onderzoek al 70 witte haaien een chip gegeven", vertelt hij. "Nukumi is nog maar de tweede haai die de oversteek richting Europa maakt."

Volgens de marien bioloog zwemt de witte haai mogelijk weg van de Amerikaanse kust omdat ze zwanger is. "We denken dat Nukumi zeven tot veertien jongen draagt", legt hij uit. "Ze maakt deze lange tocht, weg van de kust, om zich te voeden, maar ook om niet lastiggevallen te worden door andere haaien, en dan meer specifiek door andere mannetjes."

We voorspellen dat ze niet dit jaar, maar volgend jaar in de lente zal bevallen

Robert Hueter, marien bioloog

Bekijk hier het interview met marien bioloog Robert Hueter, leider van het onderzoeksteam bij OCEARCH in het "Laat Journaal" en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Biodiversiteit

Het meest waarschijnlijke scenario is dat Nukumi binnenkort rechtsomkeer maakt en opnieuw richting Amerika zwemt. "We voorspellen dat ze niet dit jaar, maar volgend jaar in de lente zal bevallen aan de oostkust van de Verenigde Staten", aldus Hueter. De gemiddelde draagtijd van een witte haai is dan ook dubbel zo lang als die van een mens.

We denken dat Nukumi zeven tot veertien jongen draagt

Robert Hueter, marien bioloog

Zwemt Nukumi toch verder richting Europa? "Dan zou dat groot nieuws zijn", zegt Hueter. "Het zou heel spannend zijn om haar de Middellandse Zee te zien inzwemmen, niet alleen voor ons, maar nog meer voor het Middellandse Zeegebied."

Er zijn namelijk niet veel witte haaien meer in de Europese wateren. Als de populaties uit Amerika en Europa met elkaar in contact komen, dan kan dat de biodiversiteit ten goede komen. "Door de populatie aan de Noord-Amerikaanse kust te herstellen, zouden we zo ook de populatie aan de Middellandse Zee kunnen herstellen", hoopt Hueter. Al is dat voorlopig nog toekomstmuziek.

In de open oceaan wordt er veel gevist door grote, internationale bedrijven: hun netten en haken vormen een risico voor haar

Robert Hueter, marien bioloog

Gevaren onderweg

Op dit moment zwemt Nukumi dus nog ergens in het midden van de Atlantische Oceaan. Waar precies, weet Hueter niet, want het is al meer dan twee weken geleden dat zijn team nog een signaal van de witte haai opving. Waarschijnlijk zwemt ze op dit moment te diep in de oceaan om verbinding te kunnen maken met de chip die ze draagt.

Bekijk op deze kaart de route die de witte haai Nukumi tot 11 april aflegde en lees daarna voort:

"Ik wacht gespannen tot ze 'weer naar huis belt', zoals wij dat zeggen", vertelt Hueter. De route die Nukumi heeft gekozen is immers niet zonder gevaar. "In de open oceaan wordt er veel gevist door grote, internationale bedrijven: hun netten en haken vormen een risico voor haar."

Hueter hoopt dus dat Nukumi snel weer iets van zich laat horen: "Laat ik het zo zeggen: ik check mijn app drie keer per dag."

Wil je weten waar Nukumi is? Volg haar via deze online kaart van OCEARCH.

Meest gelezen