Radio 2

Merchtem geeft premie om winkels beter toegankelijk te maken voor andersvaliden: "Kleine ingrepen die veel betekenen"

De gemeente Merchtem geeft voortaan een premie aan handelaars, die hun zaak beter toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers en andersvaliden. De premie kan oplopen tot 2.250 euro. Het voorstel voor de premie komt van een gemeenteraadslid dat zelf rolstoelgebruiker is. 

Gemeenteraadslid Francis Wijns (Pro Merchtem) ondervindt als rolstoelgebruiker elke dag moeilijkheden als hij gaat winkelen. In veel winkels geraakt hij met zijn rolstoel gewoon niet binnen. "Alleen bij de apotheker of in de warenhuizen geraak ik zonder probleem binnen. Maar op andere plaatsen is de toestand vaak schrijnend", zegt Wijns. Op zijn vraag werkte het gemeentebestuur een subsidiereglement uit om winkels beter toegankelijk te maken.  

Dorpels en deuren

"Het reglement zorgt voor een financiële tussenkomst van 750 euro bij een aantal ingrepen zoals het verlagen van een dorpel, het aanleggen van een helling naar de deur of het breder maken van een deur", legt Wijns uit. "Ook winkels of restaurants die hun toilet aanpassen voor gebruik door andersvaliden kunnen een tegemoetkoming krijgen van 750 euro. Wie de drie ingrepen uitvoert kan dus een maximale subsidie van 2.250 euro krijgen. Het zijn misschien kleine ingrepen, maar voor mensen zoals ik betekenen ze heel veel", besluit Francis Wijns. 

Meest gelezen