Radio 2

Minister Crevits maakt 75 miljoen vrij voor kledingwinkels: "Helft minder verkocht tijdens de voorbije maand"

Vanaf vandaag kunnen we weer zonder afspraak en met 2 uit hetzelfde huishouden gaan shoppen. Dat deed ook minister van Economie, Hilde Crevits (CD&V), vanmorgen in Kortrijk. De minister ging langs bij kledingzaak Brooklyn. Ze ging er niet alleen een jeans kopen, maar vooral de winkeliers een hart onder de riem steken. 

Tijdens de afgelopen 4 weken moest je telkens een afspraak maken om te winkelen in niet-essentiële winkels. Maar voor kledingwinkels was dat zeker geen succes. Volgens de Mode Unie verkochten kledingzaken gemiddeld de helft minder dan in een normaal jaar voor corona. Daarom maakt de Vlaamse regering 75 miljoen euro voor hen vrij.

Winkeliers kunnen daarmee een voorschotlening krijgen. Minister van Economie Hilde Crevits: "Het is zo dat als je in de retail werkt, je al vaak bestellingen moet doen voor collecties die pas over een half jaar of een jaar in de rekken liggen. Heel veel handelaars hebben geen cash meer. Wij willen als Vlaamse regering de helft voorschieten. Je kan dat voorschot krijgen via een lage intrestvoet en moet dat maar een jaar later terugbetalen."

Mijn man moet altijd advies krijgen van mij om kleren te kopen. Zonder afspraak shoppen is voor ons veel beter.

Mode Unie vraagt nog extra steun

De Mode Unie is blij met de voorschotlening, maar vreest dat dat niet voldoende zal zijn. "Uit recente cijfers blijkt dat ruim 22 procent van de kledingwinkels failliet zal gaan als ze geen bijkomende financiële of fiscale steun krijgen", zegt Isolde Delanghe van de Mode Unie: "Wij willen financiële steun van de Vlaamse overheid, net zoals de andere sectoren die binnenkort weer open mogen. Van de federale overheid vragen we een verhoogde fiscale aftrek van de stock die bleef hangen tijdens de paaspauze." 

Echtparen kunnen weer shoppen

Niet alleen de Mode Unie en de winkeliers zijn blij dat de winkels gewoon weer open kunnen, ook heel wat shoppers in de Kortrijkse winkelstraten waren dat. "Sinds nieuwjaar zijn we niet meer komen shoppen en het is de eerste keer dat we terugkeren. Het is veel beter zonder afspraak. We zijn naar de markt geweest en kijken even wat er in de vitrines hangt. In deze winkel komen we vaak langs, maar die was veel gesloten en mijn man moet altijd advies hebben, dus dat is wel beter nu. Nu nog een terrasje en alles komt goed."

Meest gelezen