Foto: Belga

570 hectare natuurgebied verwoest door brand in Brecht: "Ecologische schade pas later duidelijk"

Er is 570 hectare natuurgebied in de vlammen opgegaan na de grote brand van de afgelopen dagen in het militair domein Groot Schietveld in Brecht. Dat blijkt uit metingen van het Agentschap Natuur en Bos met een gps. Intussen blijft de brandweer patrouilleren uit angst voor heropflakkeringen. In het onderzoek naar de oorzaak van de brand is de onderzoeksrechter ter plaatse geweest samen met het parket en forensische experts.  

In het militair domein in Brecht, waar vrijdag een grote brand uitbrak, wordt nog altijd gepatrouilleerd uit vrees voor heropflakkeringen. Af en toe komt er nog een rookpluimpje uit de grond en dan wordt dat geblust. Het heeft vannacht wel gevroren en daardoor is de bodem al wat afgekoeld. 

Het Agentschap Natuur en Bos heeft berekend hoeveel natuurgebied is verwoest door de brand. "Een boswachter met een gps gaat ter plaatse om de contouren van de brand nauwkeurig in kaart te brengen", zegt Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos. "Als je die gps-coörinaten dan in een computerprogramma ingeeft, wordt de totale verbrande oppervlakte berekend. De schade bedraagt zo'n 570 hectare." 

De ecologische schade moet de komende dagen en weken duidelijk worden. "Nu is het domein even niet toegankelijk door het gerechtelijk onderzoek, maar daarna zullen boswachters gaan bekijken hoeveel vegetatie is aangetast. Is de heidestruik volledig verbrand of kan de heide zich nog herstellen?"

Veel vogelsoorten die op de grond broeden, zoals de nachtzwaluw en de boompieper, zijn hun eieren kwijt
Jeroen Denaeghel, Agentschap Natuur en Bos

De brand is ook een ramp voor veel diersoorten. "Er is heel veel voedsel weg. Adders zijn hun natuurlijke beschutting kwijt. Veel vogelsoorten die op de grond broeden, zoals de nachtzwaluw, de kievit en de boompieper, zijn hun eieren kwijt. Je hebt ook het zeldzame gentiaanblauwtje, een heidevlinder, waarvan niet zeker is of hij zijn plant nog zal terugvinden.  Ook dat zal de volgende weken duidelijk moeten worden: welke diersoorten zullen herstellen en welke niet."

Ook de komende tijd zal de brandweer nog aanwezig blijven in het militair domein Groot Schietveld. "Zo lang als nodig, zullen we daar aanwezig blijven", legt brandweermajoor Erik Janssen uit. "Het is een natuurfenomeen en we moeten dat de nodige tijd geven om volledig af te koelen. Zolang het niet regent, zullen we heel voorzichtig moeten blijven."

In het onderzoek naar de oorzaak en de omstandigheden van de brand is de onderzoeksrechter maandag samen met het parket en forensische experts ter plaatse geweest. Defensie heeft haar medewerking verleend.  Als het verslag af is, wordt het natuurgebied opnieuw vrijgegeven. Het gerechtelijk onderzoek werd zaterdag geopend.

Meest gelezen