Ook schepenambten verdeeld in “onbestuurbaar” Machelen

In Machelen zijn nu ook de schepenambten verdeeld tussen de partijen Vooruit-Spirit-Groen en N-VA. De partijen beslisten eind vorige week een coalitie te vormen nadat de gemeente officieel onbestuurbaar was verklaard. 

Vorige week bevestigde minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) de onbestuurbaarheid van Machelen. De coalitie van CD&V, N-VA en Open VLD werd opgedoekt, maar al snel was een nieuwe coalitie in de maak. Afgelopen vrijdag bevestigde oud-burgemeester Jean-Pierre De Groef (Vooruit) dat hij vanaf volgend jaar opnieuw burgemeester wordt én dat er dus een coalitie is tussen Vooruit-Spirit-Groen en N-VA. Tot eind van dit jaar draagt Steve Claeys (N-VA) de burgemeesterssjerp.

Verdeling schepenambten

Maar nu zijn ook de schepenambten verdeeld. In afwachting van zijn burgemeesterschap wordt Jean-Pierre De Groef gemeenteraadsvoorzitter tot eind dit jaar. Daarna geeft hij de fakkel door aan Benny Blanckaert (Vooruit). Gregory Lagae (Spirit) wordt tot eind dit jaar schepen van Financiën, Burgerzaken, Personeelsbeleid, Veiligheid en Preventie, Economie, Middenstand. Daarna neem De Groef zijn bevoegdheden over. 

Peter Roose (N-VA) zal tot eind 2022 schepen worden van Organisatie en ICT, Communicatie, Sport, Cultuur en Toerisme. Vanaf 1 januari 2023 neemt Mohamed Akaychouh (Vooruit) zijn bevoegdheden over. Vanaf nu tot het eind van de legislatuur wordt Tessa Verberckmoes (Groen) schepen van Sociale Zaken, Seniorenbeleid, Zorg en Jeugd.

Het schepencollege wordt vervolledigd door Magda Geeroms (N-VA), zij krijgt de bevoegdheden Openbare Werken, Milieu, Integratie, Vlaamse Aangelegenheden en Dierenwelzijn, Onderwijs en Kinderopvang. Steve Claeys wordt volgend jaar, na zijn tijdelijk burgemeesterschap, schepen van Mobiliteit, Ruimtelijke ordening, Stedenbouw, Woonbeleid. Beide N-VA’ers behouden dus hun bevoegdheden, die ze nu al hadden als schepen. Eind mei of ten laatste begin juni kan de installatievergadering van de nieuwe meerderheid plaatsvinden. 

Meest gelezen