Waar kun je de Oscarwinnende films bekijken?

Vannacht zijn in Los Angeles de Oscars uitgereikt. De ceremonie is een hoogdag voor de cinema. Winnende films lokken altijd extra volk naar de bioscopen, maar die zijn in ons land voorlopig nog gesloten. Veel films kwamen het afgelopen jaar uit bij verschillende streamingdiensten, zonder dat ze uitgebreid in de cinema te zien waren. We zetten hier op een rijtje waar je de winnende films al kunt zien. 

Tijdens de Oscaruitreiking riep actrice Frances McDormand iedereen op om de Oscargenomineerde films van zodra het kan in de bioscoop te gaan bekijken. "Alsjeblieft, bekijk onze film op het grootst mogelijke scherm. En op een dag, heel gauw, neem dan iedereen die je kent mee naar de bioscoop, schouder aan schouder in die donkere ruimte, en bekijk er elke film die hier vanavond aan bod kwam." Tot dat moment eindelijk aanbreekt, moeten filmfans zich behelpen met wat er al op streamingdiensten verschenen is. 

"Nomadland", de grote winnaar van de Oscars, is vanaf 30 april te zien op Disney+. Het is lang de bedoeling geweest om de film eerst in de bioscoopzalen uit te brengen, maar Disney lijkt nu toch het succes van de film te willen verzilveren. In "Nomadland" speelt Frances McDormand een oudere vrouw die haar job en haar bezitting verliest en beslist om als een hedendaagse nomade door de westelijke Verenigde Staten te trekken, waar ze lotgenoten ontmoet. Zodra de bioscoopzalen weer opengaan, zal de film er zeker nog te zien zijn. Een andere Oscarwinnende film die op Disney+ te zien is, is de animatiefilm "Soul"

Bekijk hier een fragment uit "Nomadland":

Videospeler inladen...

Netflix kon 7 van zijn 37 nominaties verzilveren. "Mank", een zwart-witfilm die zich afspeelt in het Hollywood van de jaren 30, was maar liefst 10 keer genomineerd en won 2 prijzen. De film vertelt het verhaal van Herman J. Mankiewicz, een uit de gratie gevallen scenarioschrijver. Hij wordt opgepikt door de jonge filmmaker Orson Welles en schrijft het scenario van "Citizen Kane", een film die nog altijd geldt als een absolute klassieker. 

Bekijk hier een fragment uit "Mank":

Videospeler inladen...

Ook "Ma Rainey's black bottom" kreeg 2 Oscars. Hoofdrolspelers Viola Davis en Chadwick Boseman werden daarbij wel over het hoofd gezien. Davis zet in de film het titelpersonage Ma Rainey neer, een invloedrijke blueszangeres. Boseman speelt een ambitieuze, maar getroubleerde trompettist. 

Bekijk hier een fragment uit "Ma Rainey's black bottom":

Videospeler inladen...

Netflix viel ook in de prijzen met de kortfilm "Two distant strangers", de korte animatiefilm "If anything happens, I love you" en de documentaire "My octopus teacher"

De Belgisch-Amerikaanse film "Sound of metal", die 2 Oscars wegkaapte, is te zien via Amazon Prime. De film gaat over een ex-verslaafde drummer die zijn gehoor verliest. De hoofdrollen wordt vertolkt door Riz Ahmed en Paul Raci. De rol van Ahmed zou eerst vertolkt worden door Matthias Schoenaerts, maar die trok zich terug uit de film. Tegenspeler Raci werd gecast voor de rol van dove mentor, omdat hij vloeiend Amerikaanse gebarentaal kan. Hij werd immers geboren als horende zoon van dove ouders. 

Bekijk hier de trailer van "Sound of metal":

Enkele winnende films zijn nog niet legaal in ons land te zien. Die komen eerst in de bioscoop uit. Het gaat om "Promising young woman", "The father" en "Minari"

"Tenet" was in augustus al te zien in de bioscoopzalen. De film is al aan tweede leven begonnen via video on demand en is ook te zien via Telenet en Proximus. Beste internationale film "Drunk" (Another round) is ook al te bekijken via video on demand, maar die komt ook nog in de zalen. "Judas and the Black Messiah" zal vanaf 28 april aangeboden worden via video on demand en zal later ook te zien zijn via Telenet en Proximus.

Bekijk hier de trailer van "Promising young woman":

Videospeler inladen...

Meest gelezen