Archieffoto

Honderden mensen uit overvolle trein gehaald in Sint-Truiden: "Die trein zit elke zondag vol"

In het station van Sint-Truiden zijn zondagavond honderden mensen uit de trein gehaald omdat er te veel volk op de trein zat en niet iedereen aan het raam kon zitten. Ook in het station van Hasselt (waar de trein eerst passeert) werden al reizigers geweigerd. De NMBS heeft dan nog wel een extra trein ingezet, maar de reizigers moesten een uur wachten.

Honderden studenten wilden de trein richting Leuven-Blankenberge nemen om naar Leuven of Brussel te sporen. Maar eerst werd in het station van Hasselt verschillende reizigers de toegang tot die trein geweigerd, omdat er niet genoeg plaats was om aan de raamregel te voldoen. Nadien werd de trein in Sint-Truiden tegengehouden. In Alken en Sint-Truiden waren namelijk een heleboel extra reizigers opgestapt. In Sint-Truiden haalde de politie nog eens 300 studenten uit de trein. Iedereen die niet aan het venster kon zitten moest eruit. De NMBS heeft dan een extra trein ingezet maar daarop hebben de reizigers wel een uur moeten wachten.

Overal moeten de coronamaatregelen gevolgd worden, behalve op de treinen blijkbaar. Dat is de frustratie.

Yoeri Vissers uit Borgloon

De zoon van Yoeri Vissers uit Borgloon zat zondagavond op de bewuste trein en reageert misnoegd bij Radio 2 Limburg. De student neemt vaak die trein en merkte op dat de coronamaatregelen wel goed opgevolgd worden, behalve op de trein. "Op zondagavond zit die trein richting kust al van in Alken overvol, en dan moeten de stations van Leuven en Brussel nog komen. Het is al van in Alken rechtstaan", zegt Yoeri. "De overvolle trein is dan stilgezet in Sint-Truiden in afwachting van de veiligheidsdiensten. De reizigers wisten niet waarom. Mensen moesten blijven zitten of rechtstaan en wachten. Bijna een half uur later werd de trein volledig ontruimd."

De zoon van Yoeri meldt al maanden dat reizigers in Limburg in overvolle treinen zitten: "Overal moeten de coronamaatregelen gevolgd worden, behalve op de treinen. Want die zitten overvol. Dat is de frustratie. En dan mist men verder alle andere aansluitingen."

I. V. uit Diepenbeek zat ook op de bewuste trein. Zij besloot zelf om uit voorzorg in eerste klas te gaan zitten, net om zich te kunnen houden aan de raamregel. "Ik heb dat ticket via mijn werkgever, maar eigenlijk gebruik ik het nooit. Nu wel, en ik zat ook effectief aan het raam. Toch hebben ze ook de eersteklasrijtuigen ontruimd", vertelt de jongedame. "Ik moest naar Antwerpen, met een aansluiting in Leuven. Die heb ik uiteraard gemist." 

Wat de Diepenbeekse reiziger vooral stoort aan het voorval is de manier waarop NMBS de situatie trachtte op te lossen. "Eerst kwam er een zogezegde extra trein. Dat bleek te gaan over enkele wagonnen die aan een bestaande trein waren vastgemaakt. Ironisch genoeg stopte de trein op een manier waardoor die lege wagonnen ter hoogte van een afgesloten deel van het perron stopten. De extra wagonnen zijn dus gewoon weer vertrokken zonder reizigers. De hele meute heeft dan gewoon een uur later de volgende geplande trein genomen. De NMBS liet ons toen doodleuk weten dat de raamregel voor die trein even afgeschaft werd."

De extra wagonnen stopten ter hoogte van een afgesloten deel van het perron, en zijn dus weer vertrokken zonder reizigers
I.V. uit Diepenbeek, treinreiziger

Steve Provost, de korpschef van de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken, reageerde gisteren boos op de overvolle treinen via Twitter, maar was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Geen commentaar

De NMBS liet ons op het moment van het schrijven van dit artikel weten officieel geen commentaar te willen geven, maar bevestigt wel dat de trein te vol zat om aan die raamregel te voldoen. Normaal had op die lijn ook een dubbeldekker moeten rijden, maar dat kon niet door een technisch defect.

Meest gelezen