Pfizer gaat zélf familieleden van werknemers vaccineren: "Extra dosissen, los van wat we leveren aan overheid"

Vaccinproducent Pfizer gaat de familieleden van zijn werknemers zélf sneller beginnen te vaccineren. Dat bevestigen bronnen aan VRT NWS. "De kostprijs wordt volledig gedragen door Pfizer", zegt het bedrijf zelf. Professor ethiek Yvonne Denier van de KU Leuven is minder overtuigd: "De timing is ongelukkig".

De werknemers van Pfizer - in de vestiging van Puurs gaat het om meer dan 2.500 - werden al eerder gevaccineerd door de vaccinproducent. Op die manier zouden minder mensen ziek worden en werd de productie dus verzekerd. 

Maar vandaag kregen de werknemers te horen dat ook hun familieleden vanaf morgen een vaccin kunnen krijgen. Het gaat om de partner, de (schoon)ouders, de grootouders en de kinderen vanaf 16 jaar, zo bevestigen bronnen aan onze redactie. Pfizer zelf houdt het in een schriftelijke reactie bij "directe familie". Wie al een afspraak heeft voor een vaccin via de reguliere weg, zal wel niet nóg vroeger een prik krijgen. 

"Onze medewerkers zijn van cruciaal belang voor onze inspanningen, en we kijken dan ook naar manieren om hen te beschermen en te verzorgen", klinkt het in een reactie. "De kostprijs van deze vaccinatiecampagne wordt volledig gedragen door Pfizer en is vrijblijvend voor de betrokken collega’s en hun directe familie."

Het bedrijf benadrukt dat het om extra dosissen gaat voor de interne campagne, "dosissen die bovenop de reeds voorziene vaccins voor de Belgische overheid komen".

"Productie-argument gaat niet op bij familie van medewerkers"

Professor ethiek Yvonne Denier van de KU Leuven heeft vragen bij deze stap van Pfizer. "Het coronavaccin is nog altijd een schaars goed", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Hierdoor is er sowieso sprake van ongelijkheid omdat niet iedereen het tegelijk kan krijgen. Om familieleden van werknemers voorrang te geven heb je daarom goeie redenen nodig om het te rechtvaardigen."

Beluister hier het gesprek mety Yvonne Denier in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees voort onder de audio):

Jasper Jacobs

Volgens Denier houdt het steek dat Pfizer de eigen werknemers vaccineert om de productie te verzekeren, maar gaat dit niet op voor de familieleden van die werknemers. "Toen de vaccinatie eind december en begin januari op gang kwam, kregen kwetsbare mensen voorrang. Het ging toen om ouderen, maar ook om zorgpersoneel. Zij hebben een sleutelpositie."

"Als familieleden van medewerkers van Pfizer een plaatsje op de ranglijst stijgen, dan geldt dat toch zeker ook voor familie van zorgverleners? Of van leerkrachten? Dat zijn toch ook mensen die een hoger risico lopen. Om mensen voorrang te geven, heb je een breed maatschappelijk draagvlak nodig. Ik vraag me af of wat Pfizer doet niet te vroeg komt. De timing is ongelukkig."

"Ik denk dat Pfizer hiermee olie op het smeulend vuur van coronagevoeligheden gooit. De reputatie van de farmaceutische sector is al niet goed en ik vrees dat dit dat zal versterken. Het lijkt op een privilege van de happy few. Een 17-jarige wiens ouders bij Pfizer werken, zal een vaccin krijgen, maar haar of zijn vrienden niet. Ook de buurvrouw van 57 nog niet."

Ook op mondiale schaal stelt Denier vragen bij de stap van Pfizer. "De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat we ons extra voor ontwikkelingslanden moeten inzetten. Ook tegen die horizon roept dit vragen op. Zijn er op dit moment geen andere groepen die kwetsbaarder zijn of meer risico lopen?"

Bekijk hieronder een reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen