Moskou wil nu blijkbaar ook korte metten maken met  het protest van de aanhangers van Navalny.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Russische gerecht verbiedt organisaties van dissident Navalny om nog protest of kritiek te uiten

Voortaan mag de anti-corruptieorganisatie van de Russische opposant Aleksej Navalny geen activiteiten meer ontplooien. Dat heeft het Russische gerecht beslist. De beslissing is genomen in afwachting van een gerechtelijke veroordeling van de organisatie als "een extremistische beweging". Die uitspraak wordt later verwacht.

De "Stichting voor de Strijd tegen de Corruptie" en enkele andere regionale organisaties van Navalny lijken dus lamgelegd. Naar eigen zeggen mogen ze niet langer meer informatie verstrekken, protesten organiseren, deelnemen aan verkiezingen of andere politieke activiteiten en zelfs geen bankverrichten meer uitvoeren. 

Het is niet langer veilig voor onze medewerkers om nog te werken

Sociale mediaplatformen van organisaties van Navalny zetten hun werking stop.

Later zou een rechtbank zich moeten uitspreken of de groep bestempeld wordt als "een extremistische groepering" en dan volgt waarschijnlijk de officiële ontbinding. In afwachting is het verbod op activiteiten nu al van kracht. De organisatie meldt nu al dat ze niet langer informatie zal verspreiden op sociale media.

Volgens het gerecht is de organisatie een "bedreiging voor de stabiliteit", "roept ze op tot onrust en poogt ze minderjarigen te verwikkelen in onwettige activiteiten". De organisaties zouden ook in opdracht van buitenlandse mogendheden werken. 

De organisatie waarvan sprake is al een tiental jaar actief en heeft tal van corruptieschandalen in Rusland aan de kaak gesteld. Aleksej Navalny zelf zit intussen een gevangenisstraf uit. Hij zou er slecht aan toe zijn en heeft een hongerstaking stopgezet uit vrees voor zijn gezondheid. Navalny overleefde vorig jaar een aanslag met het zenuwgif novitsjok. Hij werd met succes behandeld in een ziekenhuis in Duitsland, maar werd meteen opgepakt nadat hij teruggekeerd was naar Rusland.

De Duitse regering heeft vrijwel onmiddellijk gereageerd op de situatie in Rusland. Volgens Berlijn gaat het om een nieuwe aanslag tegen de rechtsstaat. De relaties tussen het Westen en Rusland zijn door de affaire-Navalny, door Oekraïne en de Krim en andere kwesties zo al erg gespannen met sancties over en weer.

Wie is Aleksej Navalny? Deze video legt het je uit in 1 minuut.

Videospeler inladen...

Meest gelezen