Enkele dagen vastgehouden en dan vermoord: in Antwerpen start proces over roofmoord op gevangenisverpleegster

In Antwerpen is het assisenproces gestart over de roofmoord op een 45-jarige gevangenisverpleegster, nu drie jaar geleden. De moord veroorzaakte heel wat ophef, want de twee beschuldigden - een intussen ex-koppel - werden eerder al veroordeeld voor zware feiten. 

We schrijven 26 april 2018. Op een industriële stortplaats, vlak bij een bos in Olen, treft een wandelaar het lichaam aan van een 45-jarige gevangenisverpleegster. De vrouw is op dat ogenblik al enkele dagen vermist. 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal", een dag na de vondst van het lichaam: 

Videospeler inladen...

Uit de autopsie blijkt dat de vrouw gewurgd is. Al snel komen twee verdachten in het vizier - een (intussen ex-) koppel. Allebei geen onbekenden voor het gerecht én voor het slachtoffer. Ze hadden het slachtoffer enkele dagen lang vastgehouden, en in die tijd plunderden ze haar bankrekening en probeerden ze haar auto te verkopen. 

Allebei waren ze al eerder veroordeeld voor zware feiten. Eind 2017 kreeg de man nog 3 jaar cel voor een agressieve homejacking. Maar na 8 maanden werd hij voorlopig vrijgelaten. Dat was mogelijk door een richtlijn van toenmalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Een richtlijn die binnen de regering hevige discussies veroorzaakte. 

De verpleegster had bovendien kort voor haar dood onderdak geboden aan de vrouw. Die was na haar penitentiair verlof niet teruggekeerd naar de gevangenis. Toen de gevangenis dat te weten kwam, werd de verpleegster geschorst. 

Wie heeft wat gedaan? Wie is verantwoordelijk? Dat zijn de voornaamste vragen

Kris Luyckx - advocaat familie

Na de moord probeerde het koppel te vluchten, maar al snel konden ze worden opgepakt in Spanje. Nu staan ze dus terecht. De grote vraag op dit proces: wie heeft de vrouw uiteindelijk vermoord? Dat zegt ook Kris Luyckx, advocaat van de familie: "Wie heeft wat gedaan? Wie is verantwoordelijk? Dat zijn de voornaamste vragen." De familie hoopt ook duidelijkheid te krijgen, Luyckx roept de beschuldigden dan ook op om de waarheid te vertellen: "Ik wil dat het zwartepieten stopt". 

Meest gelezen