Testevent met 50 bezoekers in theaterzaal KVS Brussel moet weg vrijmaken naar veilige heropening cultuursector

In de KVS in Brussel heeft het allereerste test-evenement plaatsgevonden in ons land: 50 mensen kwamen kijken naar een toneelstuk. Ze moesten vooraf buiten een sneltest ondergaan, en in de zaal een mondkapje aanhouden. Tijdens de voorstelling werd de luchtkwaliteit constant gemeten. Als de resultaten bewijzen dat alles veilig kan verlopen, ligt na gelijkaardige tests stilaan de weg open naar voorstellingen met meer bezoekers, voor de hele culturele sector.

Kan je coronaveilig voorstellingen bijwonen in het theater? Michael De Cock, artistiek leider van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel is er al langer van overtuigd. Hij verklaarde eerder dat hij een voorstelling zou organiseren op 26 april, of de regels dat nu toelieten of niet. Uiteindelijk is van die voorstelling een test-evenement gemaakt. Vijftig "gelukkigen" woonden de voorstelling "Jonathan" bij, binnen in de zaal, maar dat gebeurde wel onder strikte voorwaarden.

Bekijk de reportage uit het Journaal, en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Sneltest, mondkapje, monitoring

Achter de KVS stonden tenten opgesteld waar zowel de medewerkers van KVS als de 50 toeschouwers een sneltest moesten ondergaan; een voorwaarde om de voorstelling te laten doorgaan. In de zaal moesten de bezoekers ook hun mondkapje de hele tijd aanhouden.

Maar die sneltests hebben al elders hun nut bewezen: het gaat nu vooral om de meting van de luchtkwaliteit binnen in de theaterzaal, zegt zakelijk leider Merlijn Erbuer: "Het gaat ons niet om de sneltests, het gaat ons om de aanwezigheid van mensen in de zaal, in een zittend event met een goed geventileerde zaal, waar je de luchtkwaliteit monitort, en het gaat ons om die luchtkwaliteit."

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) kwamen in de loop van de namiddag kijken hoe het testen van die luchtkwaliteit verloopt. Merijn Erbuer lichtte toe wat de bedoeling is: "We doen tijdelijke metingen van de luchtkwaliteit, daar waar de mensen zitten, waar de mensen ademen, in de verschillende ruimtes. Daarmee gaan we in de praktijk zien wat de theorie ons voorspelt, dat je hier perfect 100, 200 tot 250 mensen kan bij elkaar brengen en de luchtkwaliteit volledig onder controle houden."

"Een belangrijke vaststelling is dat de CO2-waarde en de relatieve luchtvochtigheid amper gestegen is. We zagen het cijfer stijgen van 500 ppm naar 600 ppm, terwijl de maximale toegelaten waarde 1200 ppm is. Dit is natuurlijk maar een eerste indicatie", vertelt Werner Smit van het bedrijf Airvisor, dat vijf sensoren in de zaal plaatste, na afloop.

Nog testevenementen

De komende twee maanden zullen er een dertigtal testevenementen gepland worden. Maar die fase van testevenementen hoeft niet eindeloos te duren, integendeel, zegt minister van Cultuur Jan Jambon: "Zolang we daaruit goeie dingen kunnen leren, dan is dat belangrijk, maar op een bepaald moment stopt de leercurve, en gaan we tot effectieve opening van de cultuursector over."

Op een bepaald moment stopt de leercurve, en gaan we tot effectieve opening van de cultuursector over.

Minister van Cultuur Jan Jambon, (N-VA)

Was er nog niet genoeg getest in Nederland, hadden de tests daar nog niet genoeg informatie opgeleverd? Minister Jan Jambon: "Bijvoorbeeld dit wat we hier doen met die luchtkwaliteit, is iets dat we hier testen, en dat zal een aanvulling zijn op de testresultaten uit Nederland."

Bekijk hieronder het gesprek van Gitte Van Hoyweghen met artistiek leider Michael De Cock van de KVS in Brussel:

Videospeler inladen...

Artisitiek leider van de KVS Michael De Cock heeft de zaken een beetje geforceerd met zijn aankondiging dat hij sowieso wilde spelen op 26 april, of de politici dat nu toelieten of niet. Zijn geduld was op, maar dat was om een goede reden, zegt hij: "We wilden het signaal geven: cultuur is belangrijk, theater is belangrijk."

"Overigens waren wij dat niet alleen: de sector had al heel lang het gevoel dat we al heel lang niet meer gehoord zijn, sinds we in oktober moesten sluiten."

De theatersector, de eventsector: wij wéten hoe we met het publiek moeten omgaan, wij kunnen mensen elkaar veilig laten ontmoeten.

Michael De Cock, artistiek leider KVS

De Cock maakt zich sterk dat voorstellingen veilig georganiseerd kunnen worden: "De theatersector, de eventsector: wij wéten hoe we met het publiek moeten omgaan, wij kunnen mensen elkaar veilig laten ontmoeten."

"We hebben al een paar keer gezien hoe het fout ging op andere plekken. Daarom zeggen we: organiseer veilig wat veilig kan, en laat niet doorgaan wat niet veilig kan."

"Ik moet zeggen dat het emotioneel was", zegt De Cock vanavond na afloop, "al had ik dat niet verwacht. In een theater samen zijn en naar iets kijken, het doet iets om acteurs zich kwetsbaar te zien opstellen en iets te delen. Dit moet vooral een signaal zijn. Hopelijk is het een kleine stap in het omsluiten van de sector. Het gaat niet om KVS alleen maar om een hele sector die open moet in het volle bewustzijn dat de cijfers nog niet goed zijn, de vaccinatie stijgt, maar vooral dat wij het veilig kunnen en de maatschappij cultuur nodig heeft. Dat voel je in je botten en je bloed", besluit hij.

Niet over één nacht ijs

"We gingen er wel vanuit dat ook bij de politiek dat besef aan het rijpen was. De dag nadien al heeft burgemeester Close gezegd: wij steunen die oproep. Sindsdien hebben wij gepraat met verschillende overheden en met het coronacommissariaat. Uiteindelijk werd het een test-event: dat is een heel dossier geworden, er is niet over één nacht ijs gegaan."

Het voorbije najaar zijn er al wat voorstellingen geweest die best als test konden gelden, maar dit keer wilde men iets specifieks testen, zegt De Cock: "Er hangen zeer gevoelige sensoren in de zaal, die meten de luchtkwaliteit, de vochtigheid en nog een aantal parameters."

"Als die luchtkwaliteit even goed blijft bij 200 of 300 mensen als bij 50 mensen, en als je die op gezonde afstand van elkaar tot bij hun stoel kan brengen, en ze kijken passief met een masker in één richting - dan is er eigenlijk geen kans op transmissie in een theater en dan is theater een zeer veilige plek."

Hele sector

De Cock benadrukt nog dat het hem uiteraard niet enkel gaat om de KVS: "Nee, dit is voor de hele sector. Er zijn heel veel mensen die zich daar al heel lang voor inspannen. In Brussel zijn er bezettingen geweest in het Théâtre National en in de Munt. Iedereen wil eigenlijk maar één ding: dat is de sector weer opengooien. Dat zowel de gesubsidieerde als de niet-gesubsidieerde theaters aan de slag kunnen, voor publieksaantallen die haalbaar zijn."

Kijk hieronder naar de eerste reacties op het event in de KVS.

Videospeler inladen...

Meest gelezen