Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Twitter verwijderde tweets die kritisch waren voor het coronabeleid van de Indiase regering

Terwijl de coronacrisis in India een dramatische omvang aanneemt, woedt er een discussie over censuur op sociale media. Zo heeft Twitter een aantal -maar niet alle- kritische tweets over het coronabeleid van de regering van premier Narendra Modi verwijderd. Intussen stijgt het aantal besmettingen en doden naar steeds nieuwe records nu er een tekort is aan zuurstof en medisch materiaal.

Al bijna een week ligt het aantal nieuw geregistreerde besmettingen per dag boven de 300.000 in India. Vandaag is zelfs een aantal van 352.000 bereikt. De ziekenhuizen liggen meer dan vol en sommige patiënten moeten een bed delen met iemand anders, maar wat nog erger is: steeds meer ziekenhuizen hebben een tekort aan zuurstof waardoor mensen sterven. 

Door al die ellende en wanhoop stijgt de kritiek op de aanpak van de crisis door de regering van premier Narendra Modi en diens hindoe-nationalistische BJP-partij en dan zijn sociale media een uitlaatklep. Daarom had de regering in New Delhi Twitter gevraagd om 1.100 kritische tweets te verwijderen. Twitter heeft inderdaad een aantal tweets -zij het beperkt- verwijderd en krijgt daar nu bakken kritiek voor.

Volgens critici geeft Twitter zo niet enkel toe aan censuur, maar wordt zo ook de gezondheid van mensen in gevaar gebracht nu informatie beknot wordt. 

Begin dit jaar had Twitter op verzoek van de Indiase regering ook al tweets over het massale boerenprotest in India verwijderd. 

Indiase gezondheidszorg stort zo goed als in

De coronacrisis woedt nu in alle hevigheid in India, meer dan waar ook. Had het land de eerste golf nog relatief opgevangen, dan is er nu eerder sprake van paniek in de ziekenhuizen. Die kunnen de toestroom van zieken niet langer aan en sturen mensen weg. Anderen sterven voor de deur. Met een recordaantal van 352.000 besmettingen per dag kan de situatie enkel nog erger worden. (Lees verder onder de foto).

Het kort aan zuurstofflessen in het dicht bevolkte land kost mensenlevens.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

In grote steden zoals Delhi, Mumbai, Ahmadabad is er niet enkel een tekort aan bedden en medisch personeel, maar schreeuwen de ziekenhuizen om zuurstof en die is er niet of nauwelijks. Veel zieke mensen worden dan ook door hun familie thuis opgevangen wat besmettingsgevaar nog groter maakt. Er is een welig tierende zwarte markt ontstaan voor zuurstofflessen waar woekerprijzen worden gevraagd, zoals uit onderstaande tabel kan blijken (cijfers BBC News). 

  • Zuurstoffles (50 liter)    normaal €66              zwarte markt €550-1000 
  • Remdesevir (100 mg)     normaal €10-29       zwarte markt €270-825             

De meeste Indiërs kunnen dat niet betalen of belanden diep in de schulden. Het gevolg is dat de crematoria het hoge aantal doden niet meer aankunnen en dat er in allerijl extra crematieplaatsen in openbare ruimtes worden ingericht om de lichamen te verbranden. In India zijn nu al zeker 200.000 mensen overleden aan het coronavirus. Mogelijk ligt het echte aantal veel hoger. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Steeds meer landen gaan hulp sturen naar het zwaar getroffen India. Ons land gaat in een Europees kader 9.000 doses van het geneesmiddel Remdesevir sturen. De Europese Unie, Frankrijk en Duitsland, maar ook het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten sturen zuurstof en beademingsmateriaal. Ook Singapore, Saudi-Arabië en zelfs aartsrivaal Pakistan doen dat. China heeft hulp aangeboden, maar het is niet duidelijk waaruit die zal bestaan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt 2.600 extra hulpverleners naar India.

Ook de Amerikaanse IT- giganten Alphabet (Google) en Microsoft gaan India helpen. Google zet 18 miljoen dollar opzij voor hulp. Microsoft gaat India voorraden zuurstof leveren. Beide ondernemingen worden geleid door Indiase CEO's, Sundar Pichai bij Alphabet en Satya Nadella bij Microsoft.

Wat ging er fout in India?

India had de eerste golf relatief goed doorstaan en in sommige deelstaten zoals Kerala in het zuiden zelfs zeer goed. Begin dit jaar was echter bij de overheid en bij de bevolking echter een gevoel ontstaan dat het gevaar geweken was.

De regering gaf zelf het slechte voorbeeld door massale verkiezingsmeetings te houden waarbij tienduizenden mensens zonder veel mondmaskers of afstand houden bijeenkwamen. Het zijn dit jaar verkiezingen in grote deelstaten zoals West-Bengalen, Uttar Pradesh en Kerala. Niet die verkiezingen zijn een  probleem, maar wellicht die meetings, aldus waarnemers. Toch twee opmerkingen daarbij: zo hebben ook de oppositiepartijen grote meetings gehouden en is het virus ook fors in opmars in de deelstaten waar er geen verkiezingen waren. 

De voorbije maanden werd aan de oevers van de Ganges ook het hindoefestival Khumb Mela gehouden. Miljoenen mensen uit heel India zijn daar samengekomen en velen raakten besmet en namen het virus nadien mee naar huis. De regering-Modi krijgt nu kritiek omdat ze dat enorme festival heeft laten plaatsvinden ondanks de epidemie. Ook het massale boerenprotest van de voorbije maanden heeft erg veel mensen bij elkaar gebracht.

Los daarvan is India met bijna 1,4 miljard mensen een van de meest bevolkte landen en bovendien wonen veel van die mensen erg dicht bij elkaar in grote steden. Dat maakt besmetting erg gemakkelijk, ook al omdat afstand houden niet mogelijk is. 

Meest gelezen